Aktualno

Policija češljala ‘noćni život’ maloljetnika, evo što su zatekli

Policija češljala 'noćni život' maloljetnika, evo što su zatekli

U cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom rujna provedena je preventivno-represivna akcija „Siguran početak školske godine“. Akcija se provodila vikendima na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba, pišu iz PU DN.
Tako su u noćnom izlasku, između 23 i 5 sati, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje roditelj ima povjerenje, zatečene tri osobe mlađe od 16 godina.
Zbog posjedovanja, nošenja i konzumiranja alkohola na javnim mjestima prekršajno su sankcionirane tri maloljetne osobe.
U jednom ugostiteljskom objektu zatečena je jedna maloljetna osoba u konzumiranju alkoholnih pića te je protiv pravne i odgovorne osobe podnesena odgovarajuća prijava po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.
Iz domene prometa sankcionirani su mladi vozači i to tri osobe zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, tri zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dvije zbog prekršaja brzine i jedna zbog upravljanja neregistriranim vozilom.
Cilj akcije nije bio samo sankcionirati one koji su zatečeni u prekršaju, već podignuti razinu svijesti svih društvenih čimbenika važnih za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba i to u prvom redu roditelja koji imaju pravo i obvezi nadziranja druženja svoje djece izvan obiteljskog doma, osobito mlađih od 16 godina u vremenu od 23 do 5 sati, kao i na roditelje i njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti.

Kako navode iz Policije, cilj akcije bio je i ukazati vlasnicima i djelatnicima trgovina i ugostiteljskih objekata da je potrebno poštivati zakonske odredbe kojima se brani prodaja duhanskih i alkoholnih pića, odnosno usluživanje i dopuštanje konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i njihova građanska dužnost da time štite život, zdravlje i sigurnost maloljetnih osoba.
Napominju i kako navedene aktivnosti policija provodi kontinuirano, tijekom cijele godine.

Pročitajte još

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist

SIMPOZIJ NA KAMPUSU Zdravstvena pismenost važna je odrednica zdravlja

Dulist

Djelatnici Libertasa naučili hrvatski znakovni jezik

Dulist