Aktualno

Pokrenut projekt smanjenja lista čekanja

Pokrenut projekt smanjenja lista čekanja

Ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavio je dugovočekivani projekt smanjenja lista čekanja, koji započinje danas, a u potpunosti će, nakon provedene reorganizacije, zaživjeti od početka iduće godine, piše Index.hr.

Novost je da se uvode pravila i procedure liste čekanja prema stupnju hitnosti zdravstvenog stanja pacijenta. Tri su različite liste: hitne procedure gdje usluge treba pružiti odmah, odnosno u roku 24 sata, zatim brze procedure čiji je krajnji rok tri mjeseca te redovne procedure s rokom od šest mjeseci.

Pored uvođenja tri liste čekanja, nadogradit će se postojeći informacijski sustav kako bi se bolnice povezale u jedan sustav. U praksi bi to značilo da će pacijente na pretrage i operativne zahvate naručivati njihovi obiteljski liječnici koji će im, prema stupnju hitnosti, direktnim e-naručivanjem na e-listu čekanja omogućiti optimalan termin.

Kao jedan od glavnih razloga dugih lista čekanja iz Ministarstva su, između ostalog, naglasili lošu organizaciju sustava zdravstvene zaštite i nejasno definirane odgovornosti Ministarstva, HZZO-a i bolnica.

– Dovest ćemo liste u medicinski prihvatljive okvire – govorio je ministar zdravlja od početka svog mandata. Za produljenje nekih lista čekanja krivi ravnatelje, a zbog loše organizacije rada u bolnicama pojedini aparati stoje neiskorišteni.

– Nevjerojatno je da imate ogromne i skupe aparate koji ne rade vikendom, zbog loše organizacije i zbog lošeg upravljanja resursima i ljudskim i opremom – kaže ministar.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist