DuList IN

POKRENITE SE! Dugotrajno sjedenje ubrzava starenje

POKRENITE SE! Dugotrajno sjedenje ubrzava starenje

U slučaju da vaše radno mjesto uključuje višesatno sjedenje, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu San Diego pokazalo je da dugotrajno sjedenje ne šteti samo metabolizmu već ubrzava i starenje.

Previše vremena koje provodite sjedeći na stolici povećava rizik od visokog krvnog tlaka, usporava metabolizam, deblja i povećava rizik od obolijevanja od raka za čak 66 posto, prenosi Večernji list.

U ‘opasnosti ste’ ako sjedite 10 ili više sati na dan, a ne vježbate ništa ili tek manje od 40 minuta dnevno. Na taj ste način ‘osigurali’ da vaše stanice prerano ostare za čak osam godina. rezultati su istraživanja provodenog na gotovo 1500 žena u dobi od 64 i 95 godina objavljeni su u časopisu American Journal of Epidemiology.
Žene s biološki starijim stanicama imaju kraće telomere koji se nalaze na kraju lanca DNK i pomažu u zaštiti kromosoma od propadanja.

Skraćenje telomera povezano je s kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom i raznim vrstama raka, a njihovom skraćivanju mogu doprinijeti i loše životne navike.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist