Grad

Pogledajte koje će klape nastupiti na AKLAPELI

Pogledajte koje će klape nastupiti na AKLAPELI

Od 25. – 27. travnja u Dubrovniku će se održati treći festival autohtone klapske pjesme AKLAPELA, na kojem će nastupiti 13 klapa, a prema izboru umjetničkog voditelja festivala, maestra Joška Ćalete. Ovogodišnja Aklapela nastavlja s istom koncepcijom predstavljanja različitih klapskih izričaja kroz nastupe istaknutih klapa pojedinih klapskih bazena.

U petak, 25. travnja s početkom u 20:00 sati u Kneževu dvoru posjetitelji će moći uživati u nastupu tri ženske i četiri muške klape iz raznih dijelova Hrvatske. Upravo je program koncipiran kao presjek aktivnosti vrsnih klapa koje svaka na svoj način predstavljaju područja iz kojih dolaze, predstavljaju određene klapske stilove i žanrove koji su pak definirani postojanjem klapskih bazena.

Ženska klapa Čuvite sa Šolte, prošlogodinje sudionice Aklapele, te prva klapa sa Šolte koja sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u njegovoj bogatoj povijesti, osvajačice brojnih nagrada, predstavit će klapski bazen srednjedalmatinskih otoka. Pri opisu načina pjevanja otočkog pjevanja koristimo sintagmu dozivački ton, nazvan tako zbog svoje nosivosti na dugim relacijama, pogodnim za dozivanje s brda na brdo. Radi se o širokom, izrazito postavljenom čvrstom tonu, tople boje i jake prodornosti.

Iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije Mostara, dolazi nam ženska klapa Drača koja je u svojoj petogodišnjoj karijeri dobila brojne nagrade, a predstavit će klapski bazen doline Neretve koji karakterizira zvuk moćnih glasova, ravne duge fraze i prkosan, ponosit karakter, prirodna simbioza dinarskog i mediteranskog pjevanja.

Iz Podstrane nam dolaze ženska klapa Kurjože i muška klapa Praska. Vlasnice Grand prix-a iz 2013. sa 6. međunarodnog natjecanja zborova i vokalnih ansambala “Lipanjski zvuci” u Petrinji i ova mlada muška klapa svojim moćnim, pučkim, ruralnim i robusnim zvukom pokazat će svu ljepotu pjevanje iz klapskog bazena Split.

Klapski bazen Zadar odlikuje bogata povijest zborskog (gradskog) pjevanja, te bogata riznica talijanske urbane melodike koja je u suprotnosti s najarhaičnijim stilovima glagoljaškog pjevanja. Kad to sve pomiješamo dobivamo sve glavne izvore koji su bili preduvjetom klapskog pjevanja u Zadru kakvog danas znamo. Kako to zvuči u praksi čut ćemo u izvedbi muške klapa Munita.

Još jedni povratnici na Aklapelu, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, dočarat će arhaični oblik pjevanja koji je dominirao u ruralnim predjelima, a s velikom tradicijom zborskog pjevanja u urbanim sredinama što je odlika
klapskog bazena Rijeke i hrvatskog primorja.

Klapa Subrenum iz Župe dubrovačke, višestruko nagrađivana klapa s dugogodišnjim stažom na hrvatskoj klapskoj sceni predstavit će klapski bazen Dubrovnik čiji je izraz u pravilu lirski, ornamentika naglašena, a način izvođenja iznimno artificijelan. Interesantno je naglasiti da i tradicijski napjevi ruralne okolice Dubrovnika, ponekad i uz pratnju tradicijskog glazbala lijerice, u klapskim obradama dobivaju mekani dubrovački štih.

Ulaznice su već dostupne online preko weba www.aklapela.hr i sustava www.ulaznice.hr, te u uredu Turističke zajednice na Pilama svakim radnim danom osim nedjelje od 10.00 – 18.00 sati po cijenama od 50,00 i 70,00 kn, odnosno paketima za obje večeri po cijeni od 85,00 i 120,00 kn.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist