DuList IN

POČINJE PETI DUFF Uz projekcije i radionice, tu je i novi, premijerni program za djecu!

POČINJE PETI DUFF Uz projekcije i radionice, tu je i novi, premijerni program za djecu!

Dubrovnik film festival, popularni DUff, službeno se, iako su se radionice već ‘zahuktale’, otvara u četvrtak navečer u 20 sati u Kinu Sloboda, te će trajati do 23. listopada.

Uz natjecateljski program, u kojem će se naći 82 odabrana od preko 250 pristiglih filmova djece i mladeži zemalja Mediterana, zanimljiv je i popratni program, no i radionice.

O petom DUffu na konferenciji za medije, održanoj ove srijede, više su govorili njegovi kreatori i idejni začetnici, koji su kazali kako selekcijskom žiriju odabrati između 250 filmova nije bio nimalo lak posao. Filmove su birali Lukša Benić, Nina Velnić i Tea Stražičić, a predstavnici, mentori i mladi filmaši, ovih dana stižu u Dubrovnik.

Četiri dana, sedam projekcija, mnoštvo zabave

– DUff je nastao kao zajednički projekt Kinematografa Dubrovnik, Ljetne škole filma Šipan i Udruge Luža. Nedostaje nam četvrti član, Igor Miošić, koji ove srijede već u Gimnaziji vodi radionice s učenicima. Pet je DUff pred nama, kad smo krenuli s ovim festivalom, nadali smo se učiniti neke pomake na poljima medijske kulture u gradu i mislim da smo u ovih pet godina to i uspjeli – kazala je uvodno Đive Galov iz Kinematografa, dodavši kako sad već postoje grupe djece koje se bave filmom, odlaze na festivale…

-Nešto se pomaknulo. Imamo još puno za učiti i još smo mladi, ali radimo dalje. Ove godine DUff je počeo sa svojim novim radioničkim programom, a ove godine na otvaranje nam stiže, osim naših stalnih partnera, Plesnog studija Lazareti i voditeljice Zrinke Japunčić i Dječji zbor Dubrovnik te vokalna solistica Doris Kosović. Bit će zanimljivo! – kazala je Galov dodavši kako će se kroz četiri dana provesti sedam projekcija, zahvalivši se svim sponzorima, matičnoj kući te generalnom sponzoru, Gradu Dubrovniku. U ime Kinematografa govorio je i Nikša Konsuo, koji je kazao kako je najveća vrijednost ovog festivala to da se mladi usmjeravaju kroz filmsku umjetnost.

Ocjenjivački žiri
Ocjenjivački žiri ove godine čine Joris Van Dael iz Antwerpena, pokretač KIDSCAM animation studia, Višnja Vukašinović, koordinatorica filmskih programa Kinokluba Zagreb te redatelj Zvonimir Jurić. Dodijelit će nagrade u sedam kategorija, a tri nagrade ‘Djeca biraju’ će podijeliti dubrovačka djeca, koja tijekom trajanja DUffa ocjenjuju filmove. Tu je i nagrada publike te Grand Prix.

Novost – premjerni program festivala u kojem će djeca uživati

Osim radioničkog programa, tu je i bogat popratni, premijerni program festivala. Od ove godine, DUff uvodi premijere dječjih filmova koje se inače ne mogu vidjeti u našim kinima.

‘Novi klinac’ / Le Noveau, francuski film iz 2015. u režiji Rudija Rosenberga pobjednik je Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu 2015. (nabolji filmski redatelj), a s Festivala ‘Cinekid’ u Amsterdamu 2015. nosi nagradu za najbolji film za djecu. Slovenski film ‘Nika’ u režiji Slobodana Maksimovića pobjednik je Buzz@Teen programa Motovuna 2016., dok je ‘Mali gangster’, nizozemski film iz 2015., u režiji Arne Toonen pobjednik redom KinoKino festivala po izboru dječjeg žirija; Pulica 2016., Cinekid Amsterdam, Hamburg Film Festival, Seoul Nemaf (nagrada publike).

U popratnom programu sudionici će uživati u filmskim pub kvizovima, karaokama, DJ nastupu, koktelima, izletu na Lokrum, organiziranom obilasku Grada…

Festivalske radionice
Festivalske radionice počele su več jučer, a o njima je više govorio Miro Bronzić iz Ljetne škole filma Šipan. Ima ih ukupno šest – Radionica animiranog filma na tabletima, Radionica stop animacije, Radionica igranog filma, Radionica zvuka, Radionica timelapse te Škola u kinu.

Detalje o programu, radionicama, poptarnom programu… Potražite na službenoj stranici DUffa, kao i Facebook stranici festivala.

MNJ/HC

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist