DuList IN

POČINJE GOOD FOOD FESTIVAL Loše vrijeme odgađa Dubrovačku trpezu

POČINJE GOOD FOOD FESTIVAL Loše vrijeme odgađa Dubrovačku trpezu

Glavni događaj prvog dana ovogodišnje Good food festivala – Dubrovačka trpeza se nažalost odgađa. Naime, kako javljaju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika, zbog loših vremenskih uvjeta Dubrovačka trpeza neće se održati po planu, u četvrtak, 20. listopada, već u nedjelju, 23. listopada s početkom u 11 sati.

Good food festival zanimljiva je manifestacija koja se dotiče bogate gastronomske tradicije, ali i ukazuje na suvremene trendove kulinarstva na našem području.

Ovogodišnji festival započinje prigodnom radionicom za najmlađe uz Svjetski dan jabuke. Jabuka je kraljica voća, a o njezinoj koristi za zdravlje dovoljno govori poslovica: „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“ Rajsko, mitsko, zabranjeno voće od davnina je simbol iskušenja, zdravlja, znanja i besmrtnosti. Još od Adama i Eve jabuka je najviše spominjano voće u literaturi, sjetimo se bajke o Snjeguljici i otrovanoj jabuci. Na ovoj radionici jednu drugu bajku, onu o „Tri zlatne jabuke“ učenicima će ispripovijedati Jasna Held, profesionalna pripovjedačica bajki i priča, poslušat ćemo priče i pjesmice o jabuci koje pripremaju učenici trećih razreda OŠ Marina Getaldića, a na kraju ćemo se zasladiti kolačima, sokom od jabuka i naravno, svježim, sočnim jabukama prispjelima iz Baranje od proizvođača Stipino.com.
Humanitarna udruga Deša i ove je godine pripremila seriju radionica uz Good Food Festival, a sve su posvećene Godini sv. Vlaha. Na prvoj radionici u Deši u četvrtak s početkom u 10 sati, moći ćete naučiti kako se pripremaju Žrnovski makaruni s otoka Korčule. Priprema teče tako da se na dasci mijesi tijesto, a potom se brašnjavim dlanovima i drvenom iglom oblikuje u šuplju tjesteninu. Svježa, ručno pripremljena „pasta“ prelijeva se umakom od goveđeg mesa, kapule i ponekog tajnog začina.
Završni događaj prvog dana Good Food Festivala 2016. prezentacija je turističke ponude i gastronomije Karlovačke županije, koja će se održati u četvrtak 20. listopada s početkom u 18 sati u Restoranu Klarisa. Uz priču o prirodnim ljepotama i posebnostima ovog dijela Hrvatske, na prezentaciji će se kušati delicije poput pršuta od jelena, kobasice od vepra, dimljene pastrve, smuđa u korici od sjemenki, torte od kestena, knedla od šljiva, štrudle, juhe od vrganja, sarme s Ogulinskim kupusom koji nosi EU oznaku zašitite izvornosti…

U malom mjestu Jaškovu, u neposrednoj blizini rijeke Dobre i grada Ozlja u rujnu prošle godine po starom receptu ozaljskoga kraja ispečena je najduža štrudla odnosno savijača na svijetu, duga čak 1479 metara, koja je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda. Na prezentaciji gastronomije Karlovačke županije posjetitelji će imati prigode upoznati jednu od kreatorica najduže štrudle – gospođu Maricu, lokalnu kuharicu, eventualno sudjelovati u miješenju, ali svakako kušati ovaj slatki specijalitet.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist