Grad

Počeo volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’

Počeo volonterski projekt '72 sata bez kompromisa'

Međunarodni volonterski projekt ’72 sata bez kompromisa’ koji se ove godine održava u šest hrvatskih gradova, u Dubrovniku je započeo je u petak, 13. listopada prvom volonterskom akcijom.

Dio mladih volontera u prepoznatljivim zelenim majicama zajedno s voditeljima već danas pomaže onima kojima je pomoć potrebna, a ostali će, prema vremenu koje su odlučili odvojiti za ovaj projekt, sudjelovati u subotu i nedjelju u desetak različitih akcija kojima će na razne načine svojim snagama učiniti našu sredinu boljim mjestom za život.

Čar ovog projekta je u tome da mladi ne znaju unaprijed na kojoj akciji će volontirati nego to otkrivaju tek kad stignu na lice mjesta. Oko 140 prijavljenih mladih volontera ovoga vikenda će se, uz akcije pomoći drugima u svakodnevnom životu, baviti i kreativnim radom, izradom džema i kolača, posjetit će starije i bolesne, sudjelovati u radionicama različitog karaktera.

Uz Dubrovnik volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“ održava se ove godine u Osijeku, Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu, a procjenjuje se da će ukupno sudjelovati oko dvije tisuće mladih. Ovaj volonterski projekt osmišljen je i pokrenut prije više od deset godina u Njemačkoj među nekoliko kreativnih mladih koji su htjeli smisliti učinkovit način na koji bi potaknuli svoje vršnjake na volontiranje i beskompromisno, bezuvjetno davanje drugima, nadasve onima na marginama društva, diskriminiranima, siromašnima, potrebitima. Projekt tako animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo, a cilj je okupiti mlade te im pokazati kako se zajedničkim snagama može na bolje promijeniti okruženje u kojem žive.

U Europi je projekt ostvaren u devet zemalja: Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Švicarskoj. Hrvatska je deseta zemlja u Europi koja je prepoznala vrijednost te akcije kojoj se pridružila 2015. godine.

Organizatori projekta u Dubrovniku su SKAC-a Dubrovnik, Vijeće za mlade i Caritas Dubrovačke biskupije. Projekt će biti zaključen misom u crkvi sv. Mihajla u Lapadu u nedjelju, 15. listopada u 18 sati nakon koje slijedi druženje mladih volontera.

Tekst i foto: Dubrovačka biskupija/ ’72 sata bez kompromisa’ – Dubrovnik

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist