DuList IN

Počele Dešine radionice ususret Uskrsu

Počele Dešine radionice ususret Uskrsu

Prigodom najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, DEŠA – Dubrovnik svake godine organizira tradicionalne Uskrsne radionice pletenja pomica i penganja jaja u svojim prostorijama u Lazaretima.

Pomica ispletena od palminih listova specifičnost je dubrovačkog kraja, nosi se u crkvu na blagoslov na Palmanu neđeju ili Cvijetnicu. A članice Udruge DEŠA i polaznici radionice zabrinuti su zbog pošasti palmine pipe, i s pravom se pitaju hoće li dogodine uopće biti radionica i pomica? Stari Dubrovčani, kad je palma još bila rijetkost u našim krajevima, nisu nikad dirali u unutrašnjost, srce stabla jer bi se na taj način uništavalo. Upravo na Đešinim radionincama obnavlja se stari način pletenja samo od vanjskih listova, čime se stablo čuva od oštećenja.

-Ovo je jedna tradicija dubrovačkog kraja koju nastojimo održati pa se ove radionice održavaju već godinama. Dolaze nam i školarci i djeca iz vrtića, s vrtićkom djecom ipak ne radimo cijele pomice nego križiće i manje motive jer im je to za početak lakše – rekla nam je voditeljica ove radionice Vesna Pejović.

Prije nekoliko dana DEŠA je održala i radionicu na Mljetu na kojoj je odaziv bio odličan, pa im je čak i ponestalo materijala i palminih listova, pa su ih brali s palme koja im se našla u blizini.

Nadaju se iz Deše da ovo neće biti posljednja godina izrade pomica, već da će se problem s palminom pipom riješiti kako se dubrovačka tradicija ne bi prekinula.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist