DuList IN

POČASTILI NEPCE Održana radionica izrade makarula

POČASTILI NEPCE Održana radionica izrade makarula

Radionica izrade i degustiranja makarula udruge Deša okupila je danas u restoranu Mimoza prave gastronome domaće hrane. Gosti su kušali čak tri vrste makarula po domaćim receptima, mljetske, žrnovske i šporke makarule.

-Tradicija za Festu sv. Vlaha oduvijek su bili šporki makaruli, a mi već šestu godinu slavimo ovu Dubrovačku tradiciju na naš način, izradom  makarula, jer želimo proširiti program i slavlje Feste. Mljetski makaruli su pomalo zaboravljeni, rijetko se rade čak i na otoku, pa je ovo prilika da im vratimo staru slavu. Rade se s kozjim sirom kojega je danas teško naći, i nisu ‘šporkani’ mesom, pa sam se i ja podosta namućila donijeti pravi domaći kozji sir, ali se zasigurno isplatilo jer nema mljetskih makarula bez pravog mljetskog kozjeg sira.- isprićala nam je Jeny Hansal, predsjednica udruge Deša o svojim slatkim mukama.

U izradi makarula sudjelovali su i učenici Turističke i ugostiteljske škole za koje kaže Hansal vjeruje da će biti vrsni kuhari jer su s makarulima nevjerojatno vješti, a i vrijedni.

‘Izrada makarula je nama u krvi, to nam je neki iskonski nagon, tako objašnjavam kako su naše bake i mame pravile makarule tako vješto, a sada mi nastavljamo njihovu tradiciju, i prenosimo na mlade, jer sv. Vlaho je dio nas.’ dodala je Hansal.

Istaknula je i kako udruga Deša na Kandeloru prodava domaće proizvode od ljute naranče pod prigodnim nazivom ‘Dan ljute naranče’, pa će tako biti i ove godine s tradicionalnim naglaskom na humanitarni dio cijele priče. Tako će ove godine prihodi prodaje ići Društvu distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida naše Županije.

 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović