Vaše vijesti

POBREŽJE Teška devastacija prirode i okoliša, poput one na Solitudu!

Pobrežje

Nađ sugrađanin Marko Tomić obratio se na adresu DuLista a vezano za odlaganje građevinskog otpada na području Pobrežja, na kako kaže, ‘zaštićenom prirodnom i povjesno kulturnom krajobrazu na sam ulaz u Rijeku dubrovačku.’ Pismo prenosimo u cijelosti.

”Sa poznanicima sam razgovarao o devastacijama okoliša u Dubrovniku i okolici, pa smo se tako dotakli i velikog odlagališta u Rijeci dubrovačkoj ispod Pobrježja na predjelu Čavli.Ja sam smatrao da je to bilo neko gradilište možda ceste,što mi se ipak činilo kao znatna devastacija, ali sada znam da je tu dozvoljeno odlaganje građevinskog otpada zemlje i kamenja pred više godina, a u novije vrijeme nesavijesni građeni bacaju i drugu vrstu smeća.

Nevjerojatno je da odluči postaviti odlagalište otpada u zaštićenom prirodnom i povjesno kulturnom krajobrazu na sam ulaz u Rijeku dubrovačku.

Doduše, ovo područje je izgubilo dosta od svoje kvalitete i vrijednosti kao izuzetni krajobraz na zakonit i nezakonit, planski i neplanski način različitom izgradnjom, neprimjerenim korištenjem prostora i zanemarivanjem zaštite mnogih ljetnikovaca i njihovih vrtova, ali to ne znači da bi se i dalje trebali dozvoljavati i ovakve devastacije.

Ovo je svakako prevršilo mjeru sa stanovišta zaštite okoliša i prirode. Premda je čak predlagano skidanje zaštite u ovom području zbog neprimjerenih promjena na više mjesta u Rijeci dubrovačkoj, tako nešto bi bilo uzrokom još goreg stanja.

Nevjerovatno, naši pređi su u Rijeci postavljali prekrasne vrtove i ljetnikovce, a sada neki suvremenici postavljaju odlagališta otpada. Kada to usporedimo, ostajemo bez riječi, jer to predstavlja tešku devastaciju prirode i okoliša, poput one na Solitudu u Lapadu ili poput još goreg formiranja kamenoloma na Dupcu.

Trebamo znati da postoje zakonske odredbe koje točno reguliraju što i kako se može činiti u okolištu sa strogom regulacijom, a ovdje se to krši na veliko.

Ovakvo rješenje je stvarno za Nobelovu nagradu za unaprijeđenje hortikulturnog uređenja izuzetnih krajobraza.”

S poštovanjem,

Mark oTomić

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist