Zanimljivosti

Pobjedniku 10 000 kuna

Pobjedniku 10 000 kuna

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove godine na razini cijele države organizira javnozdravstvenu akciju „Prestani pušiti i pobijedi“.

Ovogodišnja akcija organizirana je s ciljem ukazivanja na problem pušenja, ali i poticanja pušača da se riješe te štetne navike, a u suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba i tvrtkom Johnson & Johnson, koja će najsretnijeg natjecatelja nagraditi potrošačkom karticom od 10 000 kuna.
 
– Akcija je namijenjena svim osobama starijim od 18 godina koji puše najmanje godinu dana. Prijave traju od 4. do 14. studenoga, a od prijavljenih se očekuje da se četiri tjedna, u razdoblju od 14. studenog do 11. prosinca, suzdrže od pušenja – objašnjava dr.Marija Mašanović iz Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
 
– Nakon isteka četiri tjedna potencijalni sretni dobitnik pismenom izjavom potvrđuje da se suzdržao od pušenja, a izjavu daje i njegov svjedok, kojeg sudionik navodi kao svjedoka prilikom prijave – ističe dr. Mašanović te dodaje kako će se biokemijskim testom utvrditi je li se dobitnik zaista suzdržao od pušenja.
 
Svi koji žele sudjelovati u akciji mogu se od 4. do 14. studenog prijaviti pristupnicom dostupnom na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (www.hzjz.hr) te na portalima zdravakrava.hr i 24sata.hr, a također će biti objavljena i u dnevnim novinama, i to  4.studenog u Večernjem listu te 5. studenog u 24sata.
 
Na pristupnici sudionici izjavljuju da će se suzdržati pušenja tijekom četiri tjedna i potom dati istinitu izjavu jesu li obećanje održali. Podaci koji se traže na pristupnici su slijedeći: ime i prezime, adresa, telefon, datum rođenja. Također navode ime, prezime, adresu i telefon svjedoka koji može potvrditi da se osoba suzdržala pušenja.
 
Javno izvlačenje potencijalnog dobitnika javnozdravstvene akcije održat će se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu po završetku natječaja 12. prosinca. Nagrada se dodjeljuje nakon što se od sudionika i svjedoka dobije potvrdna izjava o suzdržavanju od pušenja tijekom protekla četiri tjedna. Izjavu se provjerava i biokemijskim testom.
 
Prema posljednjoj zdravstvenoj anketi u Hrvatskoj puši 27,4 posto osoba starijih od 18 godina. Ne čudi stoga što je u Hrvatskoj pušenje na prvom mjestu kao čimbenik rizika za obolijevanje, ispred povišenog krvnog tlaka, alkohola i ostalog.
 
Natjecanje u odvikavanju od pušenja kao metodu za prestanak pušenja prvi put je primijenio Nacionalni institut za javno zdravstvo iz Finske 1985. godine, a 1994. godine organizirano je prvo međunarodno natjecanje.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist