Grad

PLAVA VRPCA VJESNIKA Nominiran dubrovački kapetan Ante Raguž

PLAVA VRPCA VJESNIKA Nominiran dubrovački kapetan Ante Raguž

Dubrovački kapetan Ante Raguž ovogodišnji je kandidat za vrijedno priznanje ‘Plavu vrpcu Vjesnika 2016.’.

Raguž se našao među nominiranima u momčadskoj konkurenciji kao član hrvatske posade broda ‘Anton Topić’, koja je pod njegovim zapovjedništvom 13. svibnja ove godine na Atlantiku spasila teško ozlijeđenog slavnog britanskog jedriličara i moreplovca Richarda Tolkiena, tijekom Britančeve transatlantske utrke od Plymoutha do New Yorka. Tolkien je zadobio dva udarca u glavu jarbolom koji je počeo pucati. Kako je rekao za BBC, izašao je na palubu svoje jedrilice kada je čuo snažan prasak.

– Shvatio sam da moram pametno postupiti i zatražiti pomoć. Sve je bilo puno krvi. Cijela se situacija mogla razviti puno drugačije – rekao je Tolkien.

Napustio je plovilo te pozvao pomoć, a spasio ga je upravo ‘Anton Topić’, gdje su ga članovi posade na brodu medicinski zbrinuli te narednih pet dana njegovali do dolaska u SAD.

Raguž, međutim, nije i jedini županijski predstavnik u konkurenciji. Vrijednu nominaciju u pojedinačnoj konkurenciji zaslužio je i djelatnik Sea Helpa iz Orebića Josip Tomašić, koji je spriječio u Prigradici na Korčuli da za olujne bure dođe do potonuća 16-metarske čarter jedrilice čiji je propeler zahvatio muring te da to plovilo bez pogona napravi štetu na drugim privezanim brodovima.

Inače, za ovogodišnju ‘Plavu vrpcu Vjesnika’ ukupno je šest nominacija, od čega četiri u momčadskoj te dva u pojedinačnoj.

Podsjetimo, ‘Plavu vrpcu Vjesnika’ utemeljio je 1966. godine Ratko Zvrko, hrvatski književnik i tadašnji urednik Pomorske redakcije u Vjesniku. Nakon gašenja lista tradiciju dodjele priznanja nastavio je Sindikat pomoraca Hrvatske kao dugogodišnji sponzor i član Odbora za dodjelu Plave vrpce.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist