Aktualno

PLATFORME S DIZALICAMA POSTOJE, ALI… Imaju li osobe s invaliditetom pristup Lazaretima?

PLATFORME S DIZALICAMA POSTOJE, ALI... Imaju li osobe s invaliditetom pristup Lazaretima?

Osobe s invaliditetom u Dubrovniku se svakodnevno susreću s brojnim preprekama. Počevši od bezobzirnih vozača osobnih automobila koji bez pardona svoje limene ljubimce redovno parkiraju na mjesta za invalide, preko nedostupnosti brojnih ustanova i institucija koje nemaju ni rampe za osobe s invaliditetom, ni liftove.

Primjeri su brojni – od zgrade Suda preko samog Grada Dubrovnika kako na adresi Pred Dvorom 1 tako i u zgradi ‘Pentagona’. Pristup osobama smanjene pokretljivosti tim je zgradama, ali i brojnim drugim, onemogućen. No, što je primjerice s obnovljenim kompleksom Lazareta?

Na redakcijski mail DuLista obratio se tako čitatelj koji je u nedjelju 29. ožujka bio na koncertu grupe Feredon u predzadnjoj lađi Lazareta. Na koncert je došla i osoba u invalidskim kolicima, no nije se u lađu uspjela spustiti uz pomoć postavljene dizalice.
– Ovu nedjelju sam vidio da je na koncert Feredon u Lazarete došla osoba s invaliditetom. Dizalica za invalide je potpuno prekrivena, ljudi koji rade tamo ne znaju gdje je ključ, te radi li uopće iako je nova? Gospođa govori kako ne zna je li za nju odgovoran Grad, Sanitat, ili netko drugi. Na kraju su čovjeka prenijela i odnijela na koncert četvorica te kasnije vratila. Čemu je onda to uređeno i napravljeno? – pita se naš čitatelj.
Tragom ovakvih informacija objašnjenje smo zatražili od Gradske uprave, koja je za kompleks Lazareta i nadležna. Evo što su nam odgovorili:
– Čitav kompleks obnovljenih Lazareta, odnosno za sada obnovljenih sedam lađa, zadovoljava uvjete Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenje pokretljivosti. U tu svrhu, uz osiguranje parkirnih mjesta, postavljene su dvije platforme s dizalicama za pristup osoba s invaliditetom. Platforme su u funkciji. Jednostavne su za samostalno rukovanje ili rukovanje osoba u pratnji – ističe Grad Dubrovnik u odgovoru DuListu, uz naglasak kako će kompleks Lazareta nakon završene primopredaje, a što je previđeno ovog tjedna, preuzeti Upravni odjel za gospodarenje nekretninama.
No, ako su platforme u funkciji pitanje je zbog čega osoba u invalidskim kolicima, koja je došla na koncert prije tjedan i pol dana nije platformu mogla i koristiti? A pitanje je koliko je još ovakvih situacija bilo ili će ih tek biti.
Pitanje dostupnosti brojnih institucija u Dubrovniku se svakako treba čim prije početi rješavati. Brojne udruge osoba s invaliditetom već godinama pokušavaju senzibilizirati javnost te ukazati na poteškoće s kojima se svakodnevno susreću. No, kao da se ništa neće pomaknuti s mjesta dok se nekako ne promijeni svijest svih građana ovoga grada. Počevši od neprimjerenog parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom, preko parkiranja po nogostupima čime je otežan prolaz ne samo osobama smanjene pokretljivosti nego i primjerice majkama s dječjim kolicima, do postavljanja rampi, dizalica i liftova u ustanove koje bi trebale biti dostupne svima bez iznimke. Zar je to previše tražiti?

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist