Hrvatska

‘PLANULI’ U jedan dan kupljeno 10 tisuća kućanskih aparata

'PLANULI' U jedan dan kupljeno 10 tisuća kućanskih aparata

Građani su ovaj petak pokupovali svih 10 tisuća kućanskih uređaja najviše energetske učinkovitosti (A+++) koje je Fond za zaštitu okoliša sufinancirao s 800 kuna po uređaju.

Riječ je o drugom krugu akcije sufinanciranja kupnje hladnjaka, zamrzivača, perilica posuđa, perilica i sušilica rublja s oznakom A+++ za građane, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao osam milijuna kuna. Prvi krug održan je u lipnju i tada je 10.000 uređaja prodano za devet dana.

Novac za sufinanciranje osiguran je trgovanjem emisijskim jedinicama čija je cijena na tržištu porasla i omogućila Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodatne prihode. Građani koji kupe A+++ uređaj, u roku od mjesec dana dobiju 800 kuna na svoj račun.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je u petak navečer za Hinu kako, iako su vidjeli da je interes građana velik, nisu očekivali da će svi uređaji biti kupljeni u jednom danu.

“Plusevi su doista višestruki”, rekao je, dodajući da je plus kućanstvima ušteda na troškovima za energiju i vodu, a dva plusa za okoliš znače manju potrošnju energije i manju emisiju CO2.

– Osim što u Hrvatskoj ove godine imamo 20.000 visoko energetski učinkovitih uređaja, jednako je važno da je znatno podignuta svijest o oznaci A+++. Nadam se kako će i u budućim kupnjama građani iskazati svoju ekološku osviještenost, a mi smo tu da im kroz informiranje i programe sufinanciranja olakšamo donošenje ‘zelenih’ odluka – istaknuo je Zmajlović.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist