Aktualno

Pilot projekt propao, sadnice se nisu primile?

Pilot projekt propao, sadnice se nisu primile?

Prije pet godina pokrenuti projekt "Krajobrazno oblikovanje i uređenje Srđa", gdje se ozelenjavanjem južnih padina Srđa trebao pokrenuti jedan od najvećih projekata pošumljavanja na Sredozemlju propao je, kako su nam potvrdili iz Grada Dubrovnika.

Podsjetimo, radno nazvan "50 tisuća stabala za 50 tisuća Dubrovčana", projekt se trebao izvršiti na površini većoj od 200 hektara, teritoriju koji je višekratno stradao u požarima te su se trebale posaditi autohtone vrste drveća i grmlja, što je i učinjeno. Sadnice vrijedne 400 tisuća eura nabavljene su iz donacija, a njihov odabir i sadnju nadzirali su predstavnici Hrvatskih šuma, Šumarskog instituta Jastrebarsko i Šumarskog fakulteta iz Zagreba.

Ideja je sprovedena na jednom hektaru dolaca kao pilot projekt kojeg je tada napravila tvrtka "Kosijer", na čelu s Cvijetom Antunovićem, koji nam je potvrdio kako su pokrenuli projekt, doveli vodu na lokaciju te kako je od posađenih biljaka uspjelo njih preko 90 posto. Antunović nam je potvrdio i kako su sa tvrtkom "Gea", koja je ovim putem promovirala svoje umjetno gnjojivo ili tekući frisol, uz pomoć donacija zasađeno 4400 sadnica izvornih vrsta dubrovačkog podneblja, od hrasta crnike, česvine, lemprike i planike do mirte.
 
Operacija uspjela, pacijent umro?
 
Nakon toga, projekt je prepušten Gradu Dubrovniku na održavanje i daljnji tijek odvijanja projekta, među kojima su, nakon pilot projekta, trebali uslijediti i dodatni projekti, kao što su val uvođenja izvorne vegetacije, ali i rekreacijskih staza, vidikovaca, protupožarnog sustava i rasvjete.

– Slijedom Ugovora sa tvrtkom "Gea", vezano za pošumljavanje navedene parcele, Grad je imao obvezu pružiti potporu projektu te osigurati priključak za tekuću vodu – ističu iz Grada Dubrovnika.

Međutim, iz Grada Dubrovnika također odgovaraju kako je 'prema podacima Upravnog odjela, navodnjavanje osigurano kroz razdoblje od tri godine, međutim, sadnice se nisu primile te je zaključeno da pokusna ploha nije uspjela i priključak za vodu otkazan je u listopadu 2012'.
Iz tvrke 'Kosijer' tvrde kako je jedini razlog konačne propasti projekta jedino i isključivo nemar Grada. Na  'eksperimentalnoj parceli', sve je bilo u redu do prije tri godine, kada se prestalo s provjerom sustava.
 
Nitko nije provjeravao sadnice
 
– Nakon što smo posadili i uredili tu predmetnu, pokusnu parcelu, naravno da je netko trebao i brinuti za održavanje sustava navodnjavanja. Zašto Grad Dubrovnik to nije održavao, ako su oni preuzeli projekt? Pa ne može se pustiti sustav navodnjavanja, netko ga treba provjeravati, a to nisu radili, nego se projekt odjednom izgasio – ističe Cvijeto Antunović.

Inače, parcela na kojoj su izvedena prva pošumljavanja trebala je poslužiti kao pokusna ploha za cjelovito pošumljavanje padina Srđa za što je i izrađen idejni projekt, a dodatna i ujedno najveća prepreka realizaciji cijelog projekta su i neriješeni imovinskopravni odnosi budući je više od 90 posto zemljišta na padinama Srđa u privatnom vlasništvu sa velikim brojem suvlasnika, napominju iz Grada.
 
 

Koliko je uložio Grad?
Vrijednost milijun kuna

 
Procijenjena vrijednost Projekta sadnje pokusne parcele bila je milijun kuna, prema podacima kojima raspolaže Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša. Grad je do danas u cijeli projekt uložio slijedeća sredstva:
– Posebna geodetska podloga u mjerilu 1:1000 kao podloga za projektiranje od Križnog puta do naselja Bosanka 69.650,00 kuna + PDV
– Idejni projekt šetnice-interventnog protupožarnog puta od naselja Nuncijata do Križnog puta 65.000,00 kuna + PDV
– Idejni projekt Krajobrazno oblikovanje i uređenje Srđa 440.000,00 kuna + PDV
– Posebna geodetska podloga u mjerilu 1:1000 kao podloga za projektiranje Križnog puta od JTC do tvrđave Imperijal 69.350,00 kuna + PDV
– Vodovodni priključak 5.218,88 kuna te mjesečni računi za tekuću vodu u periodu od tri godine.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist