Zanimljivosti

PET ZLATNIH PRAVILA Kad djetetu kupiti prvi mobitel?

PET ZLATNIH PRAVILA Kad djetetu kupiti prvi mobitel?

Živimo u digitalnom dobu u kojem život bez mobitela nije moguć, ali ipak treba dobro razmisliti koja je prava dob za prvi mobitel. Osobito u vrijeme kada djeca odlaze sama u školu, pogotovo oni najmanji, mobitel je nešto što je gotovo pa nužnost.

Tako je portal Zadovoljna.hr izdvojio 5 zlatnih savjeta koje svaki roditelj mora pročitati prije donošenja važne odluke o kupovini mobitela.

1. Ne postoji čarobna brojka kada je riječ o pravoj dobi djeteta da dobije mobitel
U kojoj dobi će dijete dobiti mobitel ovisi od djeteta do djeteta. Kad je i više djece u obitelji, ne mora biti da će svako dobiti mobitel u istoj dobi. Jedno će za to biti spremno s 11, a drugo s 15 godina. Pri odluci kada ćete svom djetetu kupiti prvi mobitel u obzir treba uzeti njegovu mentalnu zrelost, potrebe, tendencije, koliko je opterećeno školskim i izvanškolskim aktivnostima te koliko koristi ostalu tehnologiju.

2. Budite jasni oko toga čemu mobitel služi
Precizno objasnite djetetu za što sve mobitel može koristiti što će se mijenjati i širiti kako će te dijete rasti čime će se mijenjati i njegove potrebe. Otvoreno razgovarajte s djetetom o tome kakve će biti posljedice ako mobitel neće pravilno koristiti. Razmislite o tome da li pritisak (od strane vašeg djeteta i od strane drugih roditelja) utječe na vašu odluku. Kod donošenja odluke o kupnji prvog mobitela roditeljima bi na prvom mjestu trebala biti dobrobit djeteta, a nikako ne bi trebalo popustiti pritisku okoline.

3. Počnite dijete učiti koristiti mobitel i prije nego ga kupite
Prije nego i dobe mobitel, mnoga djeca već koriste uređaje s igricama, aplikacijama i društvenim mrežama. Telefon kao takav nerijetko koriste najmanje pa obratite pažnju na to da ga naučite i koje su druge funkcije mobitela što mu možete pokazati na vlastitom mobitelu.

4. Uzmite u obzir kako se cijela obitelj odnosi prema tehnologiji
Ne postaju samo djeca ovisna o ekranima tehnoloških uređaja. I roditelji često previše koriste mobitele, računala i slične uređaje, a neki i nisu svjesni koliko ih puno koriste te da to prerasta u ovisnost. Razmislite o tome kakav primjer pružate djetetu, kakav obrazac ponašanja mu želite prenijeti. Razmislite o tome kakve uspomene želite da vaše dijete ima i zatim odlučite kako ćete kao obitelj koristiti tehnološke uređuje.

5. Na kupnju mobitela djetetu ne gledajte isključivo kao na nešto negativno
Roditelji se često fokusiraju samo na negativne aspekte davanja mobitela djetetu i dopuštanja korištenja ostalih tehnoloških uređaja, ali nove tehnologije pružaju i puno toga korisnog i dobrodošlog. Razonoda i igrice, koriste li se umjereno, mogu donijeti puno zabave, a mobiteli komunikaciju čine lakšom nego ikada prije. Uzmite to u obzir kada razmišljate o tome je li vrijeme da vaše dijete dobije svoj prvi mobitel.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist