Zanimljivosti

Pet maštovitih recepata s lubenicom

Lubenica - Dinja

Jedno od idealnih rješenja za ljetne vrućine je lubenica. Možemo je jesti za doručak, ručak i večeru, a ono što je najvažnije je da je jeftina i lako dostupna.

Salata od lubenice s mentom

Lubenicu narežite na trokutiće i stavite na tanjur. Pospite kolutićima ljubičastog luka i listovima svježe mente. Posolite i popaprite. Odlično se slaže s mesom s roštilja.

Lubenica s roštilja

Kriške lubenice s korom premažite maslinovim uljem s obje strane. Neka kriške budu debljine 2-3 cm. Pecite ih na vrućem roštilju po 5 minuta sa svake strane. Zatim ih stavite na tanjur, posolite i popaprite svježe mljevenim paprom. Možete ih nabosti i na ražnjiće, možda vam ih bude lakše okretati.

Hladna juha od lubenice, ljutih papričica i limuna

Uzmite pola kilograma hladne lubenice bez kore. Polovicu dobro usitnite u mikseru. Dodajte limunov sok i sol po ukusu. Zatim dodajte komadiće svježe ljute papričice i preostalu lubenicu, ali sad samo kratko uključite mikser da ostanu komadići voća. Još jednom promiješajte sve žlicom, izlijte u zdjelice i ukrasite sa sitno narezanom ljutom papričicom.

Limunada s lubenicom

Usitnite lubenicu u mikseru, dodajte hladnu limunadu. U čašu stavite led, ulijte limunadu s lubenicom te nekoliko listića svježe mente. Ovo je za djecu. Za odrasle dodajte još malo votke ili tekile.

Cijela lubenica s rumom

Klasični recept za ljetne zabave. Dobro operite lubenicu, probijte rupu lijevkom (ili prvo probijte rupu onda u nju stavite lijevak, ako koristite plastični lijevak). Sve skupa stavite u hladnjak, najbolje na neki ručnik, da bude stabilno. Ulijevajte rum malo po malo, jer treba vremena dok lubenica upije dodatnu tekućinu. Najbolje da počnete dan prije roštilja. Sutradan lubenicu narežite kao i obično i poslužite vlastiti koktel. Eto, nadamo se da ćete probati neki od ovih recepata i da će vam se svidjeti. Za kraj imamo još jedan odličan savjet: zamrznite kockice lubenice i dodajte ih soku ili koktelu. Hladit će baš kao kockice leda, a bit će ukusnije.

Izvor: Gastro.hr

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist