Aktualno

PERO ŠIŠA ZA DULIST ‘Pravomoćnom odlukom sud je rekao sve!’

PERO ŠIŠA ZA DULIST 'Pravomoćnom odlukom sud je rekao sve!'

Županijski sud u Zagrebu odbio je krajem studenog žalbu Dubrovačkog simfonijskog orkestra na prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Dubrovniku iz 2016. godine te je pravomoćno potvrdio da Orkestar mora svog bivšeg zaposlenika i ravnatelja Pera Šišu vratiti na radno mjesto prve violine.

aime, nepobitno je dokazano kako nikad nije prekinut ugovor o radu na neodređeno vrijeme između Orkestra i Šiše, koji je završio na cesti odlukom Gradskog vijeća o imenovanju Damira Milata za novog ravnatelja. Uz to, dsO mora Šiši isplatiti sve zaostatke plaća s pripadajućim kamatama, kao i sve doprinose, poreze, prinose, davanja… Slobodnom procjenom taj se ukupni iznos penje od 570 do 600 tisuća kuna neto, odnosno oko 850 do 900 tisuća kuna bruto.

Odluka o otkazu nezakonita
Županijski sud u Zagrebu je konačno potvrdio prvostupanjsku odluku, kojom je utvrđeno da je radni odnos na radnom mjestu prve voline, sklopljen Ugovorom o radu na neodređeno vrijeme između Pera Šiše i Dubrovačkog simfonijskog orkestra 2003. godine, nezakonito prekinut. Točnije, prema presudi, radni odnos sa Šišom nikad nije smio prestati, a odluka dsO-a o prestanku radnog odnosa smatra se nezakonitom, nedopuštenom i nevaljanom. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je prvostupanjsku odluku da dsO Pera Šišu mora vratiti na radno mjesto prve violine, isplatiti mu sve zaostale plaće od ožujka 2013., uz to i sve zatezne kamate na te neisplaćene plaće (sve prema nalazu sudskog vještaka iz 2015. godine) te zaostale božićnice, bonove, jubilarne nagrade, regrese, kao i troškove sudskog vještaka. Naravno, dsO će morati nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od oko 15 tisuća kuna neto te rada Šišinog odvjetničkog ureda, a treba znati da je riječ o predmetu koji se vodio pet godina.

Ovršenje do naplate cijelog iznosa
Ali ni tu nije kraj. Protiv dsO-a automatizmom slijedi tzv. rezidualna tužba. Naime, nalaz vještaka koji je sud uzeo u razmatranje za izračun iznosa plaća i drugih traženja ‘pokriva’ vrijeme do završene rasprave 2015. godine, ali ne i do pravomoćne presude 2017. godine. Tako da će na adresu Orkestra stići računi za dodatne troškove (novo vještačenje, iznos neisplaćenih plaća s kamatama, odvjetnici…). Na koncu, može se očekivati da će Fina uskoro ovršiti račun dsOa. Ovršenje će trajati sve do ukupne naplate cijelog iznosa, što će upravu dsO-a dovesti u probleme s isplatom plaća, možda i za više mjeseci pa će se tražiti financijska pomoć osnivača Grada Dubrovnika (čitaj: novac poreznih obveznika, građana Dubrovnika). Nadalje, za očekivati je također da će uslijediti žalba na reviziju na Vrhovnom sudu, što ne odgađa pravomoćnu sudsku odluku, dakle ni povratak Pera Šiše na radno mjesto prve violine ni isplatu svih zaostalih dugovanja.

Šiša: Sud je sve rekao
Za komentar pravomoćne sudske presude Županijskog suda u Zagrebu pitali smo Pera Šišu.
– Tisuću sedamsto i šezdeset dana ili 58 mjeseci nezakonito bez plaće. Skoro pet turobnih godina ‘na ulici’, srećom na tržištu kao skladatelj zbog dvije, tri note viška u glavi. Kao umanjeni akord koji teži toničnom rješenju, koje je u glazbi neminovno, tako je i u mom životu. Uvijek ću do kraja istjerati stvari na čistac. Uzdignute glave i ponosno. I kad je bilo najteže niti sam prosio, niti bio klimoglavac. Uvijek na ideji da je formula za uspjeh jasna, a formula za neuspjeh ugoditi svima. Pravomoćnom odlukom sud je rekao sve. Hoće li se s govornice Gradskog vijeća uputiti jedna riječ, ‘Zašto’ zbog svega? Ne znam! Samo znam da uvijek treba slušati sebe i vjerovati u istinu. Ukupan trošak ovog teškog procesa je negdje oko 850 do 900 tisuća kuna bruto. Ovisi koliko će još proći do isplate obzirom na zatezne kamate od ožujka 2013. do prosinca 2017. godine. Fina će sve izračunati pred ovrhe, ali to je tu negdje. Rezidualni detalji će potrajati još koji mjesec, kada očekujem na računu svojih 580 do 600 tisuća. Iskrena zahvala znalcima iz odvjetničkog ureda Mihočević&Bajs – kazao nam je Šiša. Za kraj vrijedi se sjetiti stare izreke ‘Dat će Bog i Peru gaće, ali ne zna kad će’. S tim da je jedan Pero, Pero Šiša, ipak dočekao odgovor na to ‘kad’. Ostaje naposljetku pitanje političke odgovornosti za sve odluke Grada Dubrovnika, Gradskog vijeća te Dubrovačkog simfonijskog orkestra koje su dovele do ovako štetnih posljedica.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist