Zanimljivosti

Penganje jaja kod Pave Radelj: Treba biti strpljiv, pa i kad jaje pukne!

Pengana jaja Pave Radelj

Penganje jaja, taj prekrasni običaj naših krajeva, tradicija je koja je gotovo i nestala, no zahvaljujući inicijativama škola, učiteljica, te pomalo i teta i baka koje svoju djecu i unuke uče ovom zanimljivom hobiju uz pomoć kojeg se čuva baština, ova tradicija postala je ponovo iznimno popularna.

Budući da je ovo vrijeme užurbanog života, malo tko odlučit će odvojiti vrijeme za vosak, pituru, sigurnu ruku i pripremiti se na mogući neuspjeh. Stoga je najlakše, ako u svojoj kući želite imati prekrasno pengano jaje, zaputiti se na placu gdje ćete sigurno zateći poneku tetu koja ih prodaje. Jedna od njih je i Pave Radelj iz sela Gabrili, koja je rado podijelila tajne ovog lijepog običaja.

– Teško jest, no ne želim da se izgubi ovaj običaj. Stoga svake godine pengam i donosim na placu – kaže teta Pave, mnogima omiljena prodavačica na placi u Gružu, gdje ćete je zateći skoro svako jutro.

Kaže kako obično prije Uskrsa openga oko 400, 500 jaja, no ove godine nije stigla nego tek dvjestotinjak njih odnijeti na placu, gdje ih možete dobiti za svega sedam kuna. Otkriva nam i detalje oko priprema za najveći kršćanski blagdan.

Zadovoljsto je jače od neuspjeha

Penganje jaja počinje otprilike dvadesetak dana prije Uskrsa, kada se skupljaju jaja, te tako počinju pripreme za penganje. Naime, trebalo ih je skupiti dosta, jer su se ona poklanjala svima do kojih nam je stalo. Tako je i danas, kaže teta Pave.

– Pengano jaje stvarno je pravi i prikladni poklon za Uskrs – ističe.

Ne smije se zaboraviti niti kora od luka. Kada se jaje penga, sve je lako, a najviše se treba skupiti – strpljenja.
– Kada radite s jajetom, morate biti spremni na često pucanje kore, što može bi umarati. No, kada završite pengano jaje, zadovoljstvo je jače od svega što ‘nije ispalo kako treba’.

Kaže teta Pave i kako ne može promijeniti koliko joj vremena treba za jedno jaje, nekad je to tek nekoliko minuta, a nekad – dosta duže.
-Najteže mi je kada cijeli jedan dio jajeta moram uroniti u vosak, pa nastaviti iscrtavati. Treba puno pažnje kada držite jaje i drugom rukom iglu. Tad najčešće pucaju. A onda ispočetka… – kaže uz osmijeh.

Zbog osmijeha joj ništa nije teško, pa čak niti opržiti se i više no jednom dok penga, a pogotovo joj nije teško doći rano na placu u Gruž kako bi i ostali u svoju kuću donijeli njezina mala remek djela, vježto iscrtana raznim motivima i porukama za drage ljude, ornamentima, konavoskim motivima, cvjetićima i slično.

Otkrit ćemo i jedan od starijih uskršnjih običaja – tajno darovanje jaja svojoj simpatiji u kolu koje je igralo na Uskrs poslije podne ili navečer poslije večere, što su činile mlade djevojke. Također, jaja bi se raspoređivala rodbini, što je bila i obveza.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist