Grad

PENALI ZA RAZVOJ GOLF Vlahušić ne želi ‘partnerima’ naplatiti 600.000 kuna kazne

PENALI ZA RAZVOJ GOLF Vlahušić ne želi 'partnerima' naplatiti 600.000 kuna kazne

Razvoj Golf shvaćamo kao partnere, a ne neprijateljsku tvrtku. Oni rade projekt temeljem lokacijske dozvole i mi nemamo nikakav aktivni pristup kako bismo zaustavili tu investiciju – objasnio je gradonačelnik Vlahušić na jutrošnjoj konferenciji za medije zašto Grad Dubrovnik nije aktivirao naplatu ugovorne kazne tvrtci Razvoj Golf zbog kašnjenja u projektu.

Podsjetimo, članovi liste i inicijative Srđ je Grad jučer su upozorili kako su se po ugovoru stekli uvjeti naplate penala u iznosu oko 80 tisuća eura (budući da je investitor ‘probio’ tri ugovorena roka), a da Grad to još nije napravio.

– Grad Dubrovnik pokrenuo je pravni postupak za naplatu penala i s tvrtkom razvoj Golf razgovaramo oko naplate penala – rekao je pak Vlahušić, a na pitanje kad je to učinjeno odgovorio je: Ove godine!

– Od tvrtke Razvoj Golf smo dosad dobili 38 tisuća metara četvornih zemljišta potpuno besplatno. Dobili smo bankovnu garanciju za tvrđavu na Srđu, a za ovih 80 tisuća eura ili 600 tisuća kuna ugovorne kazne je pokrenuta pravna procedura oko naplate. Tvrtka Razvoj Golf sad ulaže primjedbe da to nije potpuno njihova krivica, a naša dva pravna tima sada o tome pregovaraju. Mi penale možemo naplatiti ako smo sto posto u pravu. Ali ne znamo jesmo li s rokovima potpuno u pravu i treba li se ugovor poštivati u cijelosti – nastavio je objašnjavati Vlahušić.

– Istražujemo mogućnost da taj novac naplatimo u trenutku kad se steknu stopostotni uvjeti. Imamo bankarsku garanciju i na naš poziv novac se može naplatiti. Ali ne želimo ići negativnim stavom i uzeti 600 tisuća kuna bankarskih garancija tako što kažemo: nismo više partneri! Mi smo njima partneri na tom projektu, koji je prošao referendum i donijeli smo UPU. Imamo garanciju i 38 tisuća kvadrata zemljišta. Onog trenutka kad naši pravnici i financijaši kažu da nemamo nikakve druge mogućnosti, nego naplatiti penale, mi ćemo novac s garancije prenijeti na račun Grada Dubrovnika – rekao je Vlahušić.

Dodao je kako ne zna koliko će koštati pristupna cesta do tvrđave Imperijal niti iz kojih sredstava se cesta ima izgraditi.

– Ugovor je potpisan prije mene. Netko je potpisao, odlukom političke stranke HDZ, da će napraviti cestu u cijelosti iz proračuna Grada Dubrovnika. Je li ugovor na snazi? Treba li Grad onda poštivati ugovor? To što smo uzeli 38 tisuća metara četvornih nije stajalo u ugovoru. I naplatit ćemo sve do zadnje lipe što možemo, neoštećujući proračun Grada Dubrovnika. Ali, na žalost imamo ono što nam je HDZ pripremio – izjavio je Vlahušić.

– Imamo dvije odluke. Jednu Gradskog vijeća, da Grad neće ništa plaćati, a druga da Grad treba plaćati. Te dvije odluke treba spojiti, i to je moguće ako odgovorno vodite Grad. A ako neodgovorno vodite Grad, možete odmah naplatiti 600 tisuća kuna i onda platiti izgradnju ceste koja će sigurno dosta koštati. Ili ćemo opet završiti na nekoj arbitraži, gdje će nam netko reći: Uzet ćete 600 tisuća kuna, ali onemogućujete nam da razvijamo projekt, niste napravili pristupnu cestu. Onda opet imamo štetu – rekao je gradonačelnik.

– Voditi grad i boriti se za javni interes, a ne uzeti novac od bogatih nije moguće. Kad predsjednik dubrovačkog HDZ-a kaže da ‘srce nije novac’, ja Frankoviću i svima iz HDZ-a kažem: srce je uvijek bila hrabrost. To je 1991. godine značilo ostati u Gradu, uzeti pušku i organizirati Grad. A 2014. godine to znači uzeti novac bogatima: Excelsa nekretnine, Atlas, Midia Grupa, PBZ, Razvoj Golf – ‘podučio’ je Vlahušić političke oponente te zaključio:

– Nadamo se da ćemo sredstvima Razvoj Golfa iz komunalnog doprinosa napraviti pristupnu cestu i to će zemljište također preći u naše vlasništvo. To je cilj, premda u ugovoru stoji da to treba platiti iz proračuna Grada.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist