Županija

PELJEŠKI MOST Dobroslavić: Žalba nije zaustavila projekt, izbor izvođača već ovaj tjedan

PELJEŠKI MOST Dobroslavić: Žalba nije zaustavila projekt, izbor izvođača već ovaj tjedan

Žalba jest produljila natječaj za nadzor na radovima, ali to ne zaustavlja projekt Pelješkog mosta. U tijeku natječaj za izvođača radova, a izbor izvođača bi se trebao dogoditi ovaj tjedan – rekao je župan Dobroslavić u odgovoru na vijećničko pitanje o trenutnom stanju projekta Pelješkog mosta.

-Nadam se da će nakon tog otegnutog natječaja za nadzor vrlo brzo se sklopiti i ugovor o nadzoru. Pozivam državnu komisiju da što prije riješi i ovaj prigovor kako bi se produljenje maksimalno skratilo. Pozivam državne organe da promijene propise kako se ne bi dogodilo da tvrtka bez zaposlenih i s 10 kuna vrijednosti, a bez referenci, ne dolazi u takve situacije podnošenja žalbi – kazao je župan.

-Pelješki most rješava ključni problem prekida državnog teritorija kod Neuma, ali nam treba bolje povezivanje i nakon mosta, jer su nam ceste neodgovarajuće niti imamo alternativne pravce. Treba nam autocesta od Osojnika do Metkovića, brza cesta do Zračne luke, brza cesta preko Pelješca te nova brzobrodska linija Dubrovnik – Lastovo – rekao je Dobroslavić.

Antu Damića (HDZ) zanimalo je kako će Županijska lučka uprava Dubrovnik vraćati 12 milijuna kuna vrijedne kredite za projekt komunalne lučice Batala.

-ŽLUD je kreditno sposobna i sama će vratiti kredit, ali to joj bitno smanjuje kreditni potencijal za buduće projekte. Trebat ćemo se dogovoriti s Gradom Dubrovnikom koji su prioriteti i kako ih financirati. Postojala su obećanja da će Grad Dubrovnik sufinancirati sve tri faze pa preostaje da se dogovore s ŽLUD-om o budućim projektima.

Damić je župana također pitao koliko je izvjestan povratak Trgovačkog suda i Carine u Dubrovnik.

-Na naše inzistiranje da se institucije prestanu seliti u Dubrovnik u neke druge centre, kao izraz tihe regionalizacije, te da se vrate u županiju, uspjeli smo u svom naumu. Policija je ostala, Porezna je vraćena, Trgovački sud se vraća u Dubrovnik, a Općinski sud se vraća u Metković. Borimo se da se Općinski sud vrati i u Korčulu. To je dobar trend kao vid decentralizacije te se nadamo da će se to nastaviti i u fiskalnom smislu, jer županije imaju brojne obveze a skromne financijske mogućnosti. Razumijemo našu ulogu i borimo se naše interese, bez obzira koliko sredstava imali. Uspješno, što je potvrđeno i na izborima – rekao je Dobroslavić.

Županijski vijećnik Vlaho Ivaniš (HDZ) pitao je župana o problemu graničnih prijelaza na području županije.

-Postoje problemi na tri granična prijelaza, Konfin-Vitaljina, Brgat te Metković, o čemu smo razgovarali i s premijerom. Opravdan je prigovor općina da su granični prijelazi Brgat i Konfin locirani predaleko od granice, a premijer je rekao da će upozoriti ministra financija. Složio se da granični prijelaz treba biti što bliže državnoj granici. Razgovori ministarstva s općinama su već obavljeni. Dogovor je postignut, ali vidjet ćemo kako će izgledati rješenje. Za Metković je možda rješenje izgradnja dodatne vozne trake, što može biti problem sa zaštitom okoliša, a drugo je rješenje da država otkupi zgrade koje ‘smetaju’. Premijer je rekao da je spreman razgovarati o oba rješenja – odgovorio je župan.

Županijska vijećnica Kristina Ćurčija (SDP) pitaja je župana za komentar informacije koju je dobila kako se pacijentima iz Doma zdravlja se sugerira da pri prijevozu osiguraju nosače, odnosno nekoga tko će bolesnika iznijeti do vozila Sanitetskog prijevoza.

-Provjerit ćemo s Domom zdravlja. Ne znam jesu li nosači predviđeni. Teško je govoriti o tome. Što je predviđeno zakonom? Ako su predviđeni nosači, onda tu ne bi smjelo biti problema. Ako nije zakonom predviđeno, onda je pitanje što je rješenje – odgovorio je Dobroslavić.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist