Županija

PELJEŠČANI OGORČENI Stop gradnji vjetroelektrana ponad Dingača!

PELJEŠČANI OGORČENI Stop gradnji vjetroelektrana ponad Dingača!

Javna rasprava u sklopu određivanja sadržaja Strateške procjene utjecaja na okoliš pri izmjenama i dopunama Prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije održana je u četvrtak popodne u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika.
Svrha donošenja ovakvih dokumenata jest prepoznati ključna pitanja za okoliš i zdravlje koje je potrebno detaljnije obraditi. Samim izmjenama i dopunama se, između ostalog, želi dokument uskladiti s važećim zakonima i razvojnim strategijama, kao i zahtjevima države, županije, gradova i općina te revidirati u svim svojim sastavnicama.
– Ovo je prvi put da Dubrovačko-neretvanska županija samostalno provodi proces određivanja sadržaja za Stratešku procjenu – izjavila je na početku Branka Martinović-Vuković iz županijskog Upravnog odjela za zaštitu okoliša i prostorno uređenje. Inače, ovaj korak potreban je kao preduvjet odabiru izvođača, a potom i samoj izradi dokumenta.
Ukupno je u zaprimljeno 75 zahtjeva za izmjene i dopune, od čega se najviše, njih 30 odnosi na jedinice lokalne samouprave, 15 na razna ministarstva te nadalje pravne i fizičke subjekte, udruge i ostale državne institucije.
Iz javne rasprave u Gradskoj vijećnici vrijedi istaknuti prigovor predstavnika mjesnih odbora Trstenika i Orebića protiv izgradnje vjetroelektrana na lokacijama Ćućin i Bila Ploča, kao i luka nautičkog turizma u Trsteniku i Orebiću.
– Vjetroelektrane su planirane na području Dingača, koji je uz Dubrovnik prepoznat kao prepoznatljivi brend. Sramota je za Dubrovačko-neretvansku županiju da se o tome uopće razmišlja. Zamislite da se vjetroelektrana izgradi na Minčeti ili na Srđu, bi li Dubrovčani prosvjedovali? Zavod za prostorno planiranje DNŽ očito se nije držao vlastitih smjernica. Ljudi su frustrirani i spremni na iracionalne poteze – ističu Pelješčani.
Nezadovoljni su i Primorci. Nevenka Grošeta Đirlić upozorila je kako je trasiranje za županijski Centar za gospodarenje otpadom obavljeno lažno i da predstavlja latentnu opasnost.
– Mene čudi da su Stonjani bez prigovora, a to ih se izravno tiče, jer se sve trasira prema Malostonskom zaljevu. S druge strane, Općinu Dubrovačko primorje samo zanima ekološka renta! – istakla je Grošeta Đirlić.
Markica Vuica iz Metkovića upozorio je na nepotpun pristup izradi studija utjecaja na okoliš te istaknuo kako se ne gleda kumulativni utjecaj. Naveo je i kako je neobično da se na jugu Hrvatske ulaže u vjetroelektrane, kad je preporuka europskih institucija da se više ulaže u postojeće izvore električne energije, ponajprije kroz štednju.
Javna rasprava započela je 11. prosinca i traje mjesec dana, dakle do 10. siječnja, dokad se mogu podnijeti sugestije i primjedbe. Svi materijali dostupni su na internetskim stranicama Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist