Grad

Peković objasnio vijećnicima zašto bi Muzej trebao biti u zapadnom bastionu

Peković objasnio vijećnicima zašto bi Muzej trebao biti u zapadnom bastionu

Rekonstrukcija Tvrđave Imperial na Srđu tema je danas održanog sastanka gradonačelnika Andra Vlahušića s članovima Povjerenstva za žurne razgovore s Razvoj golfom, predstavnicima tvrtke Razvoj golf d.o.o te glavnim projektantom Željkom Pekovićem.

Okupljenim članovima povjerenstva sastavljenog od vijećnika Grada Dubrovnika prokurist tvrtke Razvoj golf Ivan Kusalić uvodno je razjasnio da, suprotno uvriježenom stavu, lokacijska dozvola ne prejudicira poziciju Muzeja Domovinskog rata unutar tvrđave Imperijal. Lokacijskom dozvolom se, sukladno zakonima, označavaju samo vanjske dimenzije svake pojedinačne građevine u kompletnom obuhvatu, uključujući i tvrđavu Imperijal, rekao je Kusalić. Time se, naglasio je, pobija stav da se lokacijskom dozvolom poništava ugovor o koncesiji.

Kako ističu iz Gradske uprave, projektant Željko Peković održao je prezentaciju projekta tvrđave Imperijal, vijećnicima pojasnio pojedine sastavnice projekta te odgovorio na sporna pitanja. Istaknuto je kako je projekt predvidio obnovu tvrđave u svom izvornom obliku, a u proceduru su od početka aktivno uključeni Hrvatsko vijeće za kulturna dobra te Povjerenstvo za tvrđavu Imperijal, imenovano od pomoćnice ministrice kulture Sanje Šaban u sastavu Miljenko Domjan, Tomislav Petrinec i Bruno Diklić. Članovi povjerenstva davali su mišljenja i smjernice za potrebe rješavanja stručnih pitanja rekonstrukcije tvrđave, u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku.

U fazama je razmatrano niz mogućih rješenja, uključujući i lokaciju muzeja u središnjem dijelu tvrđave gdje se trenutno nalazi stalni postav izložbe Dubrovnik u Domovinskom ratu. Sukladno svim stručnim smjernicama, kao najbolja pozicija za smještaj muzeja odabran je zapadni bastion tvrđave, uzimajući u obzir zadane dimenzije objekta. Peković je pritom istaknuo da muzej u zapadnom bastionu može djelovati kao samostalna cjelina, ima zaseban ulaz sa tri strane za naplatu ulaznica i komunikaciju posjetitelja izvana i iz hodnika unutar tvrđave, te sve prateće sadržaje za obavljanje muzejske djelatnosti.

Navedeno povjerenstvo pri Ministarstvu kulture predložilo je dodatak projektu u središnjem dijelu građevine, u kojem bi se nalazio memorijalni prostor muzeja koji bi bio povezan s muzejom u zapadnom bastionu, što je Razvoj golf prihvatio i uvrstio u projektno rješenje. Uz stalni postav muzeja u zapadnom bastionu nalazit će se kulturno-edukativni prostor izložbenog karaktera. Na vanjskom dijelu platoa postoji mogućnost organiziranja vanjskih izložbi.

Na sastanku je otvoreno i pitanje problematike ilegalnih građevina koje se trenutno nalaze na česticama zemlje tvrđave Imperijal. Svi sudionici usuglasili su se kako je rekonstrukciju tvrđave potrebno napraviti u cijelosti, a ne u fazama, te je sukladno tome potrebno uskladiti stvarno stanje sa zakonskom regulativom.

Dogovoreno je kako će se sljedeći sastanak održati u najkraćem roku, na kojem će se definirati daljnje postupanje vezano za rekonstrukciju Imperijala i odluku Gradskog vijeća Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist