DuList INKultura

‘PEEK & POKE’ U DUBROVNIKU Zaigrati stare igrice na ‘retro’ kompjuterima je – neprocjenjivo iskustvo!

'PEEK & POKE' U DUBROVNIKU Zaigrati stare igrice na 'retro' kompjuterima je - neprocjenjivo iskustvo!

U Art radionici Lazareti otvorena je u ponedjeljak navečer nesvakidašnja izložba ‘muzeja’ starih kompjutera i računalne tehnologije ‘PEEK&POKE’ iz Rijeke.

U Galeriji Otok predstavljen je tek dio od impresivne retro kolekcije starih kompjutera i informatičke tehnologije, a posjetitelji su imali prilike prisjetiti se kako su prije izgledali, zvučali i radili kompjuteri stari trisesetak godina, pa do devedesetih godina prošlog stoljeća. Oni najmlađi pak s nevjericom su zaigrali slavne igrice poput Ponga ili pak Donkey Konga na dvadesetak eksponata postavljenih u galeriji.

Pomno izabrani eksponati obilježili su povijest računarstva – od prvog PC-a, što je dovelo do njegova kreiranja, preko povijesti APPLE računala do računalnih konzola pa do hrvatske računalne industrije s kraja 70-ih i početka 80-ih godina te i – kalkulatora.

Sva izložena računala i druga oprema su u upotrebi i posjetitelji će ih moći koristiti, odnosno isprobati svakog dana do 15. kolovoza, od 10 do 21 sat (osim nedjeljom).
Kako nam jeotkrio Svetozar Nilović, voditelj muzeja PEEK&POKE, svi su uređaji ispravni i u dobrom stanju, te je čak i poželjno ‘dodirivati’ eksponate.
Stoga, ne propustite vratit ise u mladost, dovesti djecu i pokazati im kako je to nekad bio li pak samo diviti se tehnologiji i memoriji koja danas stane – u jedan mobitel!

MNJ

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist