Aktualno

Pedijatrica Brbora dala otkaz, stiže zamjena iz Zagreba

Pedijatrica Brbora dala otkaz, stiže zamjena iz Zagreba

Omiljena dubrovačka pedijatrica Ivona Brbora dala je otkaz te ambulantu na Pločama, koju drži od 2013. godine, napušta s prvim danom listopada.

Njen potez rastužio je i ostavio u nevjerici brojne dubrovačke roditelje čija su djeca prijavljena u ovu ambulantu, tim više što je riječ o omiljenoj pedijatrici, koju roditelji nazivaju velikim prijateljem djece.

U pedijatrijskoj ambulanti Doma zdravlja na Pločama prijavljeno je tisuću malih pacijenata, a kako će se riješiti odlazak pedijatrice, s obzirom kako se već nekoliko godina priča kako na razini cijele Hrvatske nedostaje specijalista pedijatrije, upitali smo ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana.

Bazdan je potvrdio kako je pedijatrica Ivona Brbora zatražila raskid ugovora o radu, a u ambulanti na Pločama ostaje do 1. listopada.

Stvar spašava pedijatrica iz Zagreba
-Mi smo već ranije raspisali natječaj za pedijatricu koju smo jednog dana mislili smjestiti u Mokošicu i sad bi ona trebala preuzeti njenu ordinaciju – govori nam ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, dodavši kako će nova pedijatrica, o čijem imenu još nije htio govoriti, koja dolazi iz Zagreba, Brborinu ambulantu preuzeti 18. listopada.

U međuvremenu malene će pacijente preuzeti dvije pedijatrice Doma zdravlja Dubrovnik, dr. Nada Marković koja vodi ambulantu na Grudi, dr. Gordana Mićunović iz DOC-a te dr. Sonja Horović, privatni koncesionar, koja će također pomoći svojim kolegicama u ‘praznom hodu’ do dolaska nove liječnice. Inače, kako nam je rekao Bazdan, doktorica Marković će se Grude sigurno dolaziti raditi u ambulantu na Pločama, a iako to još nije do kraja dogovoreno, vjerojatno će i ostale dvije liječnice u drugoj smjeni dolaziti na Ploče.

Dubrovnik se već neko vrijeme, barem je takav dojam u javnosti, susreće s nedostatkom pedijatara što je vidljivo kod svakog odlaska liječnice bilo zbog otkaza (što je sad slučaj) bilo zbog mirovine kao što je bilo 2014. godine kada je u mirovinu otišla dr. Vera Vukčević.

No, mjesta za upis novih pacijenata još ima. Naime, Bazdan ističe primjer ordinacije na Pločama budući da je dr. Ivona Brbora imala tek tisuću pacijenata, što je ispod minimuma koji je propisan da bi jedna ordinacija mogla postojati. Ona je, rekao je Bazdan, sufinancirana od strane Doma zdravlja, budući da se za nju ne prima puna cijena od HZZO-a jer se sredstva dodjeljuju sukladno broju pacijenata, a minimum je 1300. Dakle, ako je suditi po broju pacijenata u ovoj ambulanti, prostora za upis nove djece još ima.

Ipak, ističe kako bi prema Mreži zdravstvene zaštite u Dubrovniku trebala biti otvorena još jedna pedijatrijska ambulanta uz tri postojeće. Dom zdravlja Dubrovnik već neko vrijeme pokušava otvoriti pedijatrijsku ordinaciju u Mokošici, za što itekako postoji potreba, no nedostaje im adekvatnog prostora.

Traži se prostor za Mokošicu
-Mi nemamo riješen prostor iako imamo želju otvoriti pedijatrijsku ordinaciju u Mokošici. Već smo s bivšom vlasti razgovarali nekoliko puta o tome, no oni za to nisu imali sluha, a na naše zahtjeve nisu čak ni odgovarali – govori nam Bazdan dodavši kako u zgradi gdje su smještene ostale ordinacije u Mokošici nema više adekvatnog prostora za pedijatra.

Na kraju spomenimo kako je dubrovačka liječnica Ivona Brbora u drugoj polovici 2013. godine, nakon odlaska dr. Rodin u mirovinu, preuzela ambulantu Doma zdravlja na Pločama te je odmah postala omiljenom dubrovačkom pedijatricom, a našla se i u izboru za Najdoktora. Ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama, roditelji koji su svoju djecu prijavili u njenu ordinaciju, za nju imaju samo riječi hvale.

Pročitajte još

POČELA SEZONA KAMPERA Luksuzan, a besplatan smještaj

Dulist

S DuListom pratite sjednicu Gradskog vijeća, odlučuje se o gradnji Doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

BLAGDAN JE SV. JOSIPA Tate, sretan vam vaš dan!

Dulist