Aktualno

Pavo Kostopeč: Kad gledaš tragično preminulo dijete od šest godina na stolu… Silne su to emocije!

Pavo Kostopeč: Kad gledaš tragično preminulo dijete od šest godina na stolu... Silne su to emocije!

Dubrovački liječnik dr. Pavo Kostopeč bio je dio tima koji je početkom tjedna napravio eksplataciju organa tragično preminule 6-godišnje djevojčice na koju je u Tomislavgradu u nedjelju naletio pijani vozač.
Roditelji malene djevojčice odlučili su donirati njezine organe čime su spašena čak tri života.
– Kad djeca umru to je češće od malignih bolesti nego pod ovim okolnostima i oni onda ne mogu biti donori. U ovakvim slučajevima roditelji su možda i više skloni donirati organe, ali cijeli taj postupak je izrazito emocionalno traumatičan – rekao je za DuList Kostopeč te dodao kako je nerijetko da roditelji na prvu u potpunosti odbiju donaciju organa, ali da se već sutra predomisle i sami jave liječnicima s takvim zahtjevom.
-Kad je u pitanju dijete, roditelji češće žele znati tko je dobio taj organ, angažman je općenito veći kod takvih roditelja – kaže on.

Doktor Kostopeč naglašava kako je asistirao kolegi te dodaje kako ga eksplantacija organa kod djece posebno pogađa.
-Kada su u pitanju odrasle osobe to je posao koji morate obavljati rutinski, ali kod djeteta, htio ne htio, pitat ću se kako je do toga došlo. Imam sina od devet godina i gledam dijete na stolu koje je imalo šest godina. Ne možeš se riješiti pojma o osobi i prepustiti onome što radiš. Kod odraslih je drugačije – napominje Kostopeč.
-Kad tako gledaš mala crijeva, malu jetru… Cijelo vrijeme si svjestan neprirodnosti situacije – kaže on.

Ustvrdio je kako su od organa te djevojčice na Merkuru spašena dva života dok je jedan organ pošao u inozemstvo. No to nisu jedine transplantacije napravljene jučer.
-Mi smo isti dan išli u Osijek i Vinogradsku bolnicu i donijeli još dvije jetre sa sobom. Na Merkuru su presađene ukupno tri jetre, a četvrti pacijent je dobio gušteraču i bubreg – rekao nam je Kostopeč.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist