DuList IN

PAVO JERKOVIĆ “Počeo sam s jednom lađom, a danas mi stižu tisuće gostiju”

PAVO JERKOVIĆ “Počeo sam s jednom lađom, a danas mi stižu tisuće gostiju”

Kad sam 16. srpnja 1996. godine kao vizionar i idejni tvorac turizma u Neretvi kupio prvu trupicu, imao sam viziju i ideju. Tada sam maštao o 500 ljudi u sezoni, sve se to činilo daleko, a danas imam osam lađa i radimo s preko 15 tisuća gostiju – ističe neretvanski ugostitelj Pavo Jerković, kojem je nakon brojnih priznanja i nagrada ovog listopada stigla i još jedna – ‘Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku’ Hrvatske gospodarske komore.

Ovo posebno priznanje za unapređenje pansiona u hotel s tri zvjezdice (hotel restaurant Villa Neretva) uručeno mu je u Poreču na Danima hrvatskog turizma.

Jerković je svoj san pretvorio u javu i nakon 19 godina ističe kako je zadovoljan postignutim. Safari-turizam, oživljavanje plovidbe tradicionalnim trupicama, predivna neretvanska hrana u njegovim restoranima na obali jezera Kuti – sve to ovaj je rođeni Dubrovčanin uspio ‘upakirati’ u jedan proizvod koji već godinama nudi svojim gostima. Za DuList govori o svojoj viziji, turističkoj perspektivi neretvanskog kraja, ali i odgovara što bi još trebalo poduzeti da bi neretvanski kraj zasjao u punom sjaju.

Poznati ste po svojoj gostoljubivosti. Često se može čuti kako Vašim gostima ne pofali ni ‘ptičjeg mlijeka’?
Radimo jedan ozbiljan, profesionalan i nadasve gostoljubiv program. Čovjek može dobiti sve. Može mu biti i slano i neslano, ali mora dobiti gostoljubivost, osmijeh, srce i dušu. Kad to dobije, onda dobije puno.

Neretva se od te znakovite 1996. godine poprilično promijenila. Kako Vi na gledate na te promjene?
Neretva je nekad bila tek tranzitna destinacija, međutim danas je ciljano turističko odredište. I to ne samo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Jer nijedna županija, nijedna pokrajina u Hrvatskoj nema ni približno ovo što mi imamo. Druga je stvar zašto mi malo radimo u odnosu na druge. Prodajemo proizvode i izlete drugih, a svoje zapostavljamo. Možda nam treba strategija razvoja gdje bi mi trebali poraditi na programima u našoj županiji, izletima od Korčule, Pelješca do Konavala i Neretve. Ovo što mi imamo posebno ovdje, kroz dva muzeja, Narona u Vidu i Prirodoslovni u Metkoviću, to je bogatstvo cijelog ovog turističkog proizvoda.

Zašto je Jerkoviću Neretva posebna i izvan hrvatskih okvira, kako je došao na ideju o safari plovidbi trupicama te je li danas zadovoljan postignutim pročitajte u novom broju DuLista, koji se od srijede nalazi u prodaji.

 

 

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist