Grad

Parking, prometnice, šetnice – sve Vlahušićeve ideje na jednom mjestu

Remiza

Otvorit će se put Radeljevića, te će se dovršiti još dvije površine koje su ugrubo spremne za parkiranje. Koliki će broj autobusa biti u Libertasu, znat ću nakon popodnevnog sastanka – istaknuo je gradonačelnik Vlahušić na današnjoj konferenciji.

Ideja centra grada

– Uputili smo sudsku tužbu protiv HT-a, jer smo pronašli dokumente u kojem stoji kako zemljište iza OTP-a i HT-a, koje smo lani htjeli kupiti za iznos od 7 i 10 milijuna kuna, po ugovoru bivše Općine Dubrovnik i tadašnje Pošte, nisu privedeni svrsi. Sad tražimo da ga se vrati Gradu Dubrovniku – istakao je među ostalim gradonačelnik.

– To je prostor oko 3 i 4 tisuće metara kvadratnih, odnosno kapaciteta za 130 automobila, najstroži centar grada, u kojem sad ima desetak parkiranih automobila, a bit će ih više od stotinu, te u Radeljeviću 300-tinjak. A ako Libertas, za kojeg još ne znamo točno kako će završiti, u narednom periodu iseli iz Remize, u dogovoru sa stečajnim upraviteljem ćemo koristiti to za parkiranje građana Dubrovnika. Isto tako, nastavit ćemo ugovore po pitanju RK Minčeta, a tu je i AP garaža sa svojih 250 parkirnih mjesta. Tako imamo 500 mjesta u centru grada. U tom trenutku želimo da građani dođu, iz Mokošice, iz Primorja, Lapada… Parkiraju tu u centru, uzmu prijevoz do povijesne jezgre i vrate se za par minuta, a automobil ostave po povoljnoj cijeni u samom centru – kazao je Vlahušić.

Od ostalih ideja, istakao je kako Grad Dubrovnik planira kupiti Remizu ako cijena bude povoljna.

Kupovina nekretnina

– Skoro smo završili kupovanje Čingrije, a s Bolnicom i Županijom pregovaramo za kupovinu Stare Nautike, ruševne zgrade kraj OB-a, OB je dužna gradu, pa ne želimo to naplatiti i dovesti bolnicu u nepovoljan položaj. Tu smo u procesu kupovanja, a treba kupiti i Zagrebačku banku. Spremni smo izdvojiti 100, 150 milijuna kuna za nekretnine u prometnicama Grada Dubrovnika u ove četiri godine. To je budžet za uklanjanje takvih građevina – istaknuo je.

Gradske tvrtke su sve u plusu, a kreditni potencijal Grada Dubrovnika je oko 500 milijuna kuna, malo je zaduženje, istakao je Vlahušić, te dodao i kako je formirana radna skupina za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa između grada i države, a sukladno objavi Registra nekretnina u državnom vlasništvu. Grad je, naime, voljan uplatiti dio novca u državni proračun kako bi stekao imovinu koja mu je važna, a od države očekuju kvalitetne razgovore, naglasio je Vlahušić.

Grad kao šetnica i pješačke staze

– Za Bourbon predviđamo projekt ove godine, a hoćemo li realizirati, ne znam. Prije ćemo raditi Kineski zid i kružni tok oko istog, što nam je prioritet, kao i Lapadska obala, Od Gale, Stijepana Cvijića… Gledamo prema broju stanovnika. Šetnica oko Babina kuka bit će značajno gotova do ljeta, a radovi se nastavljaju i na šetnici Nika i Meda Pucića, te Marina – kazao je Vlahušić, te pozvao sve da se prošeću starim Vodovodom, kojeg su vatrogasci nedavno očistili.

Pročitajte još

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist