Kultura

Papandopulov Koncert za fagot u završnici Dubrovačkog glazbenog proljeća

Papandopulov Koncert za fagot u završnici Dubrovačkog glazbenog proljeća

Završni koncert Dubrovačkog glazbenog proljeća održat će se u petak 28. travnja u Katedrali.

Tom prilikom Dubrovačkim simfonijskim orkestrom će ravnati njegov počasni dirigent Pavle Dešpalj, dok će kao solist nastupiti prvi fagotist orkestra, Matija Novaković. Početak koncerta je u 20.30 sati.

Glasoviti maestro i akademik, Pavle Dešpalj, tijekom svoje karijere nagrađivan je brojnim priznanjima i nagradama za životno djelo: Milkom Trninom, Nazorom, Štolcerom Slavenskim, Orlandom, Juditom, Lovrom pl. Matačićem, nagradom Grada Zadra, nizom Porina… U Dubrovniku je uvijek bio čest i rado viđen gost, a prije nekoliko godina DSO mu je dodijelio status počasnog dirigenta.

Koncert će prigodno uz Dan žalosti zbog teške pomorske nesreće, započeti Adagiom za gudače Samuela Barbera. Na programu je i Serenada za gudače u C duru Petra Iljiča Čajkovskog, dok ćemo fagotista Matiju Novakovića imati priliku čuti u Papandopulovom Koncertu za fagot i gudače.

Matija Novaković obrazovanje započinje u Dubrovniku, a nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te specijalizacijom u Moskvi na glasovitom konzervatoriju ‘Čajkovski’. Godine 1996. završava poslijediplomski studij fagota na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, čime postaje prvim magistrom svog instrumenta u povijesti Muzičke akademije Zagreb. Osobitu pažnju posvećuje hrvatskim skladateljima i njihovim koncertima za fagot i orkestar, a inače je i suosnivač i predsjednik Umjetničke udruge „Konavle Art“ i Festivala ‘Glazba i riječ’ Konavle.

Koncert za fagot i orkestar još je jedno djelo Dubrovačkog glazbenog proljeća koje publika nema priliku često čuti. Ovaj koncert Borisa Papandopula, skladan 1958. godine, je trostavačno djelo izrazito virtuoznog karaktera, koje solistički instrument dovodi do njegovih krajnjih granica. Središnji lirski ‘Andante sostenuto’ stavak omeđen je početnim i završnim ‘Allegro con brio’ stavcima prepunim vratolomnih pasaža i skokova gotovo na rubu izvodljivosti. To je sigurno i jedan od razloga zašto ovaj koncert svoje javne izvedbe doživljava izuzetno rijetko, ali zato kada se pojavi, kako kaže jedan naš ugledni glazbeni kritičar: to je glazba koje se ne bi postidjela ni jedna koncertna pozornica, a ni bilo koja svjetska.

Ulaznice za koncerte su dostupne u uredu Orkestra od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, u gift shopu Dubravka na Pilama, u Luži, u agenciji Perla Adriatica te jedan sat prije početka koncerta. Povlaštene cijene (10 kuna za korisnike Libertasovog pokaza, 20 kuna za umirovljenike, za građane stare gradske jezgre i studente s kulturnom iskaznicom besplatan ulaz, te 30 posto popusta za građane na standardne cijene ulaznica – 100, 150 i 200 kn) dostupne su isključivo na blagajni orkestra. Preporuča se prethodna rezervacija na broj 417 110 koji je ujedno i broj za informacije.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist