Aktualno

Pali jedino faktor iznenađenja!

Pali jedino faktor iznenađenja!

S dolaskom sezone na površinu gotovo pa redovno počinju isplivavati razni problemi s kojima se ili susreću ili ih stvaraju taksisti.

Tako se još od lani poteže pitanje broja taksi stajališta, pa su Dubrovčani i njihovi gosti svakodnevno svjedoci 'okupacije' dijela Zagrebačke ulice od strane taksi vozila. No, i sami taksisti odlučili su kako javnost, tako i nadležne službe, prije svega inspektora cestovnog prometa, upozoriti na goruće probleme koji, naveli su, dovode u pitanje njihovu egzistenciju.

U svom otvorenom pismu (koje je doduše potpisano tek sa 'taksisti grada Dubrovnika') osvrću se tako na ilegalne usluge taksista iz susjednih Konavala.

Podsjećaju tako kako je prošle godine raskinut, odnosno nije potpisan sporazum o obavljanju autotaxi prijevoza između Grada Dubrovnika i općine Konavle zbog nepoštivanja odluka Grada Dubrovnika.

NADLEŽNI NE PODUZIMAJU NIŠTA?
 
– Od prošle godine taksisti grada Dubrovnika ne smiju čekati niti voziti goste iz zračne luke u Čilipima, kao što ne bi smjeli niti kolege iz Konavala voziti goste iz grada Dubrovnika. Na žalost oni to čine te izazivaju bijes kod svih nas, osim kod nadležnih inspekcija koje ne poduzimaju ništa kako bi se sankcionirali isti – naveli su taksisti u svom pismu, pozvavši nadležne institucije na rješavanje problema.

Tragom njihovih informacija duList tražio je očitovanje Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture pod čijom je ingerencijom i inspektor cestovnog prometa.

Prvenstveno nas je zanimalo, osim samog očitovanja na prozivke taksista, i koliko je u ovoj godini obavljeno inspekcijskih nadzora te koliko je ispisano kazni za rad na crno među autotaksi prijevoznicima.
 
47 NADZORA, 84 TISUĆE KUNA KAZNI
 
U pet mjeseci ove godine obavljeno je tako 47 inspekcijskih nadzora iz nadležnosti službe inspekcije cestovnog prometa.
U 11 slučajeva, navode iz Ministarstva, predmet nadzora su bili autotaksi prijevoznici, kao i prijevoznici koji obavljaju javni prijevoz u suprotnosti s odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Naplaćeno je ukupno 84 tisuće kuna kazni.

U dva slučaja utvrđeno je da se autotaksi prijevoz obavlja u suprotnosti s odredbama članka 47. Stavak 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, odnosno autotaksi prijevoznici su obavljali prijevoz s područja jedinice lokalne samouprave u kojoj nemaju sjedište/prebivalište, naveli su iz Ministarstva prometa, uz napomenu kako su protiv prijevoznika poduzete odgovarajuće mjere izdavanjem prekršajnog naloga/optužnog prijedloga, te poduzete odgovarajuće upravne mjere.
No, inspektor na terenu suočen je s nizom problema.
 
SOLIDARNOST OMETA INSPEKTORE
 
– Prilikom obavljanja nadzora otežanu okolnost predstavlja činjenica da, kada se obavlja nadzor na cesti koja povezuje Dubrovnik i Zračnu luku koja se nalazi na području druge jedinice lokalne samouprave, autotaksi prijevoznici putem radio veze ili mobitela obavještavaju druge taksiste o inspekciji. U tom slučaju veliki broj njih skida autotaksi oznake i time otežava uočavanje istih kada u koloni automobila voze na relaciji Grad Dubrovnik – Zračna Luka i obratno – požalili su se iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nadalje, navode i kako prilikom pregleda na autotaksi štandovima u Dubrovniku inspektori, kada obave pregled na jednom autotaksi štandu, praktički nemaju mogućnosti zateći nelegalnog taksista na drugim štandovima ili u Gradu zbog ranije spomenute „solidarnosti“ među taksi prijevoznicima, ali i onima koji taksiraju bez valjanog rješenja.
Dakle, jedini učinkovit je faktor iznenađenja.

No, spomenimo i to kako su dubrovački taksisti uputili otvoreno pismo netom nakon što je održan sastanak svih zainteresiranih strana. Upravo na to se referiraju i iz Ministarstva, navodeći kako je na tom sastanku, na kojem su nazočili inspektori cestovnog prometa, državni inspektorat i predstavnici PU Dubrovačko-neretvanske, načelno dogovoreno poduzimanje dodatnih napora u cilju suzbijanja nelegalnog obavljanja autotaksi prijevoza kroz dogovorene zajedničke akcije.
 
KONAVLE I DUBROVNIK MORAJU SE DOGOVORITI
 
– Na kraju bismo istakli činjenicu da postoje saznanja kako pojedini neodgovorni autotaksi prijevoznici iz Općine Konavle obavljaju prijevoz iz Grada Dubrovnika kao i autotaksi prijevoznici iz Grada Dubrovnika koji to isto čine iz Zračne Luke (Grad Dubrovnik i Zračna luka su područja dvije različite jedinice lokalne samouprave). Uglavnom se radi o unaprijed naručenim vožnjama tako da nije moguće govoriti o sustavnom obavljanju takve vrste prijevoza. Takve vožnje trenutačno nisu dopuštene Zakonom i bile su sankcionirane od strane ove inspekcije – napisali su u svom odgovoru iz Ministarstva napomenuvši kako će takve vožnje biti i ubuduće na adekvatan način suzbijane sve do potpisivanja sporazuma.

Zapravo, potpisivanjem sporazuma između Općine Konavle i Grada Dubrovnika o području zajedničkog obavljanja autotaksi prijevoz riješio bi se problem uzimanja putnika s područja jedinice lokalne samouprave u kojoj autotaksi prijevoznik nema sjedište, odnosno prebivalište.

– Na taj način povećat će se konkurentnost i kvaliteta usluge te izbjeći eventualne neugodnosti kojima prijete autotaksi prijevoznici, a koje uvelike narušava turističku sliku Dubrovnika i Hrvatske – zaključili su iz Ministarstva.
 

Podatci za 2012.
11 nadzora taksista
U pet mjeseci ove godine viši inspektor cestovnog prometa Dalibor Džono obavio je 11 nadzora nad obavljanjem autotaksi i javnog prijevoza. Pregledao je 54 vozila, a utvrdio je 10 (+1 predmet u obradi) prekršaja te podnesenih optužnih prijedloga i prekršajnih naloga. Izrekao je 84 tisuće kuna novčanih kazni, te izrekao dva rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti. Jednako tako donio je i pet rješenja o otklanjanju uočenih nepravilnosti i nedostataka.

 

Podatci za 2011.
U 4 mjeseca 175 tisuća kuna kazni
Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture je i tijekom prošle godine obavljala veliki broj inspekcijskih nadzora obavljanja autotaksi prijevoza i prijevoza koje, naveli su iz Ministarstva, razne agencije obavljaju na nezakonit način.
Od 1. rujna do 31. prosinca 2011. godine utvrđeno je 20 prekršaja, a izrečeno je novčanih kazni u visini od čak 175 tisuća kuna. Izdana su i četiri rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, te 10 rješenja o otklonu uočenih nepravilnosti i nedostataka. Jedno je vozilo isključeno iz prometa.

Pročitajte još

VODOVOD STANOVNICIMA MOKOŠICE Podnesite zahtjeve za priključenje na mrežu odvodnje

Dulist

[FOTO] KOD ONOFRIJEVE FONTANE Pronađeni ostatci velike gradske gustijerne

Dulist

Nila Miličić Vukosavić dobitnica nagrade HRT-a za životno djelo

Dulist