Hrvatska

Paket zakona o turističkim zajednicama stavljen na javnu raspravu

Paket zakona o turističkim zajednicama stavljen na javnu raspravu

Ministarstvo turizma objavilo je danas na svojim internetskim stranicama prijedlog paketa zakona – Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakon o boravišnoj pristojbi te Zakon o turističkoj članarini, koji će do 12. srpnja 2015. biti na javnoj raspravi.

Prema prijedlogu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma lokalne TZ bit će prvenstveno zadužene za razvoj turističkih proizvoda i promociju destinacija, a županijske TZ za konsolidaciju te promociju na razini županije. Glavni ured HTZ-a će u svom radu biti znatno više nego do sada fokusiran na jačanje turističkog brenda Hrvatske, i u tom smislu uvjetno možemo govoriti o transformaciji HTZ u marketinšku agenciju hrvatskog turizma.

Turističke zajednice županija dobivaju ulogu koordinatora turističkog razvoja te nadležnost provođenja natječaja za potpore turističkim zajednicama i turističkim inicijativama na turistički nerazvijenim područjima. Za razvoj postojećih i stvaranje novih proizvoda zadužene su lokalne turističke zajednice.

U Zakonu o turističkim zajednicama predviđeno je i ugovorno udruživanje lokalnih turističkih zajednica na način na koji već surađuju u programu Hrvatska 365. To znači da jednostavno sklope sporazum, čime će im biti omogućeno da uvedu dodatnu boravišnu pristojbu, zajednički nastupaju na tržištima i imaju zajedničku strategiju razvoja, obzirom na vrste proizvoda koje imaju i razvijaju.

Naime, prema predloženom Zakonu o boravišnoj pristojbi, ključ raspodjele sredstava od osnovne boravišne pristojbe od lokalne do nacionalne razine u svojoj biti se ne mijenja u odnosu na dosadašnju raspodjelu, već se predviđa mogućnost uvođenja dodatne boravišne pristojbe za udružene TZ, kao i boravišne pristojbe za brodove na kružnim putovanjima u međunarodnoj plovidbi (kruzeri). U ta dva slučaja se predviđa da sav prihod od boravišne pristojbe pripadne lokalnoj TZ, te će biti namjenski korištena za kreiranje turističkih proizvoda i poboljšanje uvjeta boravka turista u destinaciji.

– Ovim paketom zakona postojeće turističke zajednice potičemo na suradnju te definiramo bolje tko se čime treba baviti. Time će njihove aktivnosti biti dinamičnije, te ćemo formalizirati suradnju javnog i privatnog sektora. Ovime bi se u potpunosti primijenio destinacijski menadžment – naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist