Kultura

OVU SRIJEDU Deseto ‘Sjećanje grada’ Hrvoja Juvančića, pod nazivom ‘Đir oko grada’

OVU SRIJEDU Deseto 'Sjećanje grada' Hrvoja Juvančića, pod nazivom 'Đir oko grada'

‘Sjećanje grada’ arhivsko je filmski i prikazivački projekt kojega u Dubrovniku redovito, a povremeno i u drugim hrvatskim gradovima (Pula, Starigrad, Rijeka, Zagreb) pod pokroviteljstvom Kinoteke i HRTa vodi dokumentarist Hrvoje Juvančić.

Nakon prve filmsko prostorne instalacije održane 2007. g., na kojoj su se arhivski filmovi i snimke Dubrovnika projicirali na 5 mjesta (Pile, Gradska kavane, Porat i Posat), i ovogodišnje deseto Sjećanje grada, ponovo će se proširiti iz svoga središta: prostora vrata od Pila, prema drugim zanimljivim mjestima.

Tako će ove godine, 31. kolovoza, s početkom u 20 i 30, te u trajanju do 23 i 30, Dubrovčani i njihovi gosti doživjeti ovu vizualnu i povijesnu atrakciju na čak četiri mjesta: osim na glavne velike projekcije u prostoru između vrata od Pila i Straduna, ekrani će biti postavljeni i na ulazu u Grad s Ploča, na vrhu skalina od Jezuita i na samim Pilama, kod ulaza u Posat.

Na svakom od ta četiri mjesta prikazivati će se poseban tematski filmski program sačinjen od novih, do sada neviđenih i neiskorištenih arhivskih snimaka Dubrovnika. Posebna zanimljivost bit će prikaz Pjace kroz 20.stoljeće na vrhu Jezuitskih skala, kao i snimke okolice Dubrovnika koji će se prikazivati na samim Pilama, gdje će se, između starih i rijetko prikazivanih snimaka Lapada, Gruža, Mokošice i Cavtata, moći vidjeti i dva novootkrivena kratka filma o Lopudu i kalamotskom Donjem čelu.

Vrijednost ovoga umjetničkog projekta već godinama prepoznaju Grad Dubrovnik, odnosno njegov Upravni odjel za kulturu, Društvo prijatelja dubrovačke starine, a tehničku realizaciju potpisuje VSP Video.

31. kolovoza, 20.30-23.30, Vrata od Pila, Vrata od Ploča i Skalini od Jezuita

Mjesta projekcija za Sjecanja Grada

 

Pročitajte još

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović