Kultura

Ovu nedjelju predstavljanje albuma ‘Meeting Point’

Knežev dvor

Ovu nedjelju, 4. listopada, u sklopu festivala Jesenji glazbeni moskar, svoj novi album predstavit će Goran Končar i Darko Jurković Jazz Quartet. Početak koncerta je u 21 sat.

Violinist međunarodne reputacije, Goran Končar te Darko Jurković Jazz Quartet u kojem, uz Jurkovića (gitara), sviraju Henry Radanović (kontrabas), Zvjezdan Ružić (klavir) i Kruno Levačić (bubnjevi) predstavljaju odličan novi album “Meeting point” u izdanju Croatia Recordsa. Deset skladbi na albumu masterirano je u legendarnom Abbey Road studiju, a djelo koje je okupilo ove vrsne glazbenike na jednom izdanju je “Capriccio za solo violinu i jazz kvartet” velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula, nastalo 1963. godine. Papandopulov “Capriccio”, crossover klasike i jazza imao je doista čudan put – skladba napisana za veliki jazz festival u Beogradu dobila je festivalsku nagradu ali nikad nije izvedena, već je završila na tadašnjoj Jugoslavenskoj radioteleviziji gdje je godinama ležala. Kada ju je Goran Končar otkrio, započeo je i projekt okupljanja grupe muzičara koja bi je mogla izvesti. Praizvedba je bila 2013. godine, a prvi put snimljen, Papandopulov “Capriccio” postao je mjestom susreta (Meeting Point) izvrsnih glazbenika otvorenih istraživanju i eksperimentiranju. Njihovo zajedničko muziciranje bilo je poticaj nastanku novih skladbi, ali i novih aranžmana.

Svi glazbenici na izdanju dali su svoje viđenje Meeting pointa – na albumu su dvije autorske skladbe Darka Jurkovića, jednog od najkreativnijih hrvatskih jazz gitarista, jedinog koji u Hrvatskoj koristi posebnu tehniku two hands tapping po uzoru na američkog gitaristu Stanleya Jordana. Kontrabasist Henry Radanović predstavlja „Kalamotu“, ugođajnu skladbu mirnog karaktera, inspiriranu istoimenim otokom. Zvjezdan Ružić predstavio se dvjema skladbama inspiriranim tradicijskim plesovima dubrovačkog primorja i Korčule – „Linđom“ i „Moreškom“.

“Meeting point” je izdanje koje predstavlja susret discipline klasičnih djela i lepršavost jazza. Vrhunski repertoar vrhunskih glazbenika koji osim izuzetnog međusobnog uvažavanja pokazuju i beskonačnu želju za propitivanjem granica – granica žanra, ali i svojih osobnih.

Koncert je organiziran u suradnji sa Zvucima tišine.

Karte su dostupne online na portalu www.ulaznice.hr pri čemu je kupnjom MasterCard i Maestro kartice moguće ostvariti popust od 10%, u uredima Orkestra (Slanica), KICu Luža, turističko info centru Stradun, turističkoj agenciji Perla Adriatica, gift shopu Dubravka na Pilama, kao i na ulazu jedan sat prije početka koncerta pred Dvorom.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist