Zanimljivosti

„Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban“

„Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban“

Utorak 6. prosinca na Trećem programu HR-a u 18 sati, u petak 9.12 u 13 sati, te na Radio Dubrovniku u četvrtak 8. 12., u sklopu večernje emisije Prohujalo s vihorom bit će emitirana Dokumentarna radio drama „Ovo je ratni dnevnik. Izvještava Pavo Urban“.

Dokumentarac Hrvoja Ivankovića, nastao je u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija.

Istog dana u Zagrebačkom kazalištu mladih u utorak, u 20 sati, bit će upriličeno scensko događanje 'Rat-art – dvadeset godina poslije', kojim će se obilježiti 20. obljetnica smrti legendarnog dubrovačkog fotografa Pava Urbana (1968-1991).

Tijekom kratke umjetničke karijere, Urban se istaknuo nizom fotografija različitog stilskog, žanrovskog i tematskog spektra, ali je široj javnosti ostao najpoznatiji po snimkama ratnih događanja na dubrovačkom području, u kojima se na dojmljiv način isprepliću dokumentaristička neposrednost i umjetnička doživljajnost.

Taj dio opusa kojeg je nazvao Rat-art, Urban je zaključio s dvanaest fotografija granatiranja i razaranja stare dubrovačke gradske jezgre, nastalih u rano jutro 6. prosinca 1991. Posljednja od njih ujedno je i zadnji umjetnički rad Pava Urbana. Dok ju je snimao pogodio ga je geler granate koja je eksplodirala između Orlandova stupa i crkve Sv. Vlaha te je on na mjestu preminuo.
Prezentacija ratnih snimaka u ZKM-u

Projekt "Rat-art –dvadeset godina poslije" odvijat će se u foajeu ZKM-a i na Sceni M. Polanec, a započet će prezentacijom ratnih snimaka Pava Urbana, o čijim će simboličkim,umjetničkim i dokumentarističkim konotacijama govoriti ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, Antun Maračić. Publici će kroz kombinaciju foto projekcija i glumačke interpretacije prvi put biti predstavljeni i fragmenti ratnog dnevnika Pava Urbana, kojeg je u obliku pisma neposredno pred smrt poslao svojoj tadašnjoj djevojci, a danas poznatoj fotografkinji Mari Bratoš, koja se tada nalazila na školovanju u Americi.

U taj neobični i dojmljivi dokument, u kojem se isprepliću svjedočanstva o ratnim događanjima, te duhovite opservacije i portreti ljudi iz njegova okružja, Urban je ugradio i neobičnu anticipaciju hrvatske budućnosti, ali i svoje vlastite sudbine.

Rat–art dvadeset godina poslije događa se na dan kada se obilježava i "najžešći napad na Dubrovnik u njegovoj povijesti".

 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist