Zanimljivosti

Ovih pet stvari se dogodi vašem tijelu kad se odreknete industrijskog šećera

Ovih pet stvari se dogodi vašem tijelu kad se odreknete industrijskog šećera

Koliko ste puta čuli da je šećer ”pravo zlo” za zdravlje našeg organizma?

Zasigurno barem jednom. Ali potrebno je znati razlikovati prirodne od industrijskih šećera.

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama nisu zlo, dobri su za zdravlje i neće se dogoditi ništa loše ako ih konzumirate u većim količinama kroz neke od spomenutih namirnica.

Industrijski procesirani i rafinirani šećeri oni su šećeri koji nam narušavaju zdravlje i stvaraju probleme. Ako ih izbacite iz svoje prehrane, vaše tijelo će doživjeti nevjerojatne transformacije kad je riječ o zdravlju, piše Natural Society, a prenosi Vecernji.hr

To ne znači da ćete izbacivanjem rafiniranih šećera ostati zauvijek zakinuti za slatko. Jednostavno, loši šećer zamijenite dobrim – medom, stevijom, javorovim sirupom…

Ako ste se odlučili na taj korak, doznajte što će se dogoditi…

1. Tjelesna težina

Što više šećera konzumirate, više će ga vaš organizam i tražiti. Šećer lako stvara ovisnost ako konzumirate puno industrijskih šećera koji su sastavni dio masne i brze hrane te jela s visokim udjelom ugljikohidrata. Kada prestanete konzumirati rafinirane i “loše” šećere, na početku ćete se boriti s velikom željom za slatkim, ali kada se tijelo očisti od njih, nećete stalno osjećati glad, izgubit ćete višak kilograma i tjelesna težina će se stabilizirati.

2. Energija

Energetska pića poznata su po tome da nas “brzo dižu” jer sadrže, između ostalog, i velike količine šećera. I to je kratkog vijeka jer šećer blokira sposobnost našeg tijela da održava energiju na maksimalnoj razini. Stoga, nemojte kada ste umorni posezati za čokoladama, raznim slatkišima i napicima s puno kofeina i šećera jer se upravo zbog naglih promjena razina šećera u krvi i osjećate umorno.

3. Koža

Ako se ne možete riješiti akni i sličnih problema s kožom, izbacite šećer iz prehrane. Mnogi koji su to napravili svjedočili su da im je koža brzo postala čišća, ljepša i zdravija.

4. Probava

Za zdravu probavu našem organizmu potrebna su vlakna, a ako izbacite šećer, želudac i crijeva lakše će probavljati hranu, a konstipacija će postati prošlost.

5. Gubitak želje za šećerom

Nakon što se “odreknete” šećera, voće i prirodni šećeri u njima bit će oni okusi u kojima ćete uživati, dok će čokolade i ostale “šećerne bombe” postati previše slatke za vaše okusne pupoljke. Bit će dovoljno mjesec ili dva bez industrijskih šećera da otkrijete sasvim novi svijet i postanete svjesni koliko je vaša, nekada omiljena slastica, zapravo slatka.

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist