Kultura

I OVE GODINE BOGATE SADRŽAJEM Predstavljen pretprogram 65. Igara

Predstavljanje pretprograma 65. Igara

Tradicionalno na Kandeloru danas je predstavljen pretprogram 65. Igara koji će se održati od 10. srpnja do 25. Kolovoza.

-Prošle Igre propitivale su Grad i građane, utjecaj agresivnog turizma, a ove godine možemo najaviti da će iznimna lokacija Lazareti biti završeni i otvoreni u svibnju i biti vrelo glazbenog, multimedijalnog i galerijskog tipa za Igre – rekla je uvodno ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

– Što Igre znače suvišno je govoriti. Želim sreću i uspješan rad Igara i naravno izvođenje programa, te da one u ovim teškim vremenima za kulturu budu prilika našim mladim umjetnicima da se iskažu. A Igre će i dalje imati snažnu potporu Grada – naglasio je zamjenik gradonačelnika akademik Nenad Vekarić.

– Dubrovnik moramo čuvati. Šezdeset i pet godina Igara nije ništa prema onom vitezu Orlandu, koji svojim mačem, čuva svoj mali prostor ispred Sv. Vlaha. „Čuvajte se budućnosti!“ – i Shakespeare i Držić i Platon nas upozoravaju više nego ikada do sada, dok se očevi zbog vlasti, besmislenih svađa, dinara, taštine, nadmudruju s djecom u Romeu i Juliji, kao i u Dundu Maroju, a samo smo mala zrnca „pijeska dokle ti oko seže“, kako kaže Baricco. Pozdravljamo ove godine velikane Georgija Para i Joška Juvančića i Božidara Violića, Iva Brešana, Arsena Dedića i Alessandra Baricca. Pozvali smo Luka Paljetka da svojim genijem pokloni novi prijevod veličanstvene tragedije, a sve to jer nam treba nam čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen – istaknuo je intendant Krešimir Dolenčić.

– Koristeći Držićevu poljanu i Skočibuhu vraćamo se korjenima. Molim za pomoć, da vratimo radost u Grad, da svatko tko dođe na predstavu ili koncert kao čovjek nazbilj, jer novac nije problem jer ga nema. Molimo i Grad Dubrovnik da bude s nama na način na koji Igre to zaslužuju. Svi smo mi Igre, a ova ekipa radi predano, prijateljski i zaljubljeno – zaključio je Dolenčić.

Kako je rečeno na konferenciji, bogat dramski program 65. sezone Dubrovačkih ljetnih igara obuhvaća više novih naslova. Premijerni dramski program otvaraju Shakespeareovi Romeo i Julija u prijevodu Luka Paljetka i u režiji Jagoša Markovića. Ovom uglednom redatelju prva je ovo režija na Igrama, a smjestio ju je u renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu.

-Ljepota Romea i Julije inspirira i mjesto joj je upravo u Dubrovniku, u Skočibuhi – rekao je Marković.

Krešimir Dolenčić Držićevu najpoznatiju i najizvođeniju komediju Dundo Maroje smješta na Držićevu poljanu. Kao što je lani najavljeno, legendarni Vojnovićev Ekvinocijo, premijerno izveden 2004. godine na Lokrumu u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, i ove godine je na programu. Splitsko ljeto gostuje sa Shakespeareovim Timonom Atenjaninom u režiji Georgija Para, premijerno odigranim lani uz odlične kritike i oduševljenu publiku, a redatelj ga smješta na dvije lokacije, u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i park Gradac. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovica. Uspješan prošlogodišnji projekt Pisci u Sponzi autorice Mani Gotovac, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine, a uključivat će premijerne izvedbe naslova Ocean more u režiji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin na kupalištu Šulić uz gostovanje samog autora Alessandra Baricca, zatim premijernu izvedbu djela Iva Brešana Bez odraza u izvedbi HNK Šibenik i u režiji Vinka Brešana, kao i premijernu izvedbu Platonove Obrane Sokratove u prijevodu Lade Kaštelan, režiji Božidara Violića i izvedbi Mislava Čavajde. U sklopu projekta, u Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića pod nazivom Pisac opće prakse.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa i Kvarteta Heinera Müllera na glazbu Georga F. Händela, J. S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih majstora baroka. Odmah po premijernoj izvedbi u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG Maribor.

– Želja nam je da idemo dalje, balet vraćamo na pijadestal jer mu je mjesto u ovom gradu – rekla je Valentina Turcu dok je Leo Mujkić dodao kako je ‘raditi kreacije za Igre nešto specijalno’.

– Imajući na umu povijesno-kulturnu baštinu Dubrovnika i poštujući stilsku čistoću same arhitektonske vizure grada odlučio sam ove godine ispuniti barokne prostore dubrovačkih dvoraca i crkvi baroknom glazbom, kao i njezinim refleksijama u današnje doba. Kako je barok bio prvi nacionalni stil u Europi, čije su se estetike razlikovale od naroda do naroda, okosnica festivala sastoji se od tri koncerta: njemački, talijanski i francuski, što su ujedno i tri najznačajnija nacionalna stila – kazao je direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk.

Tako će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de’ Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise. Na programu će stajati kantate Alessandra Scarlattija, najvećeg talijanskog skladatelja srednjeg baroka dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara – Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti francuski vokalno – instrumentalni sastav pod vodstvog uglednog Hervéa Niqueta. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl. S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova, dobitnik Prve nagrade na Bachovom natjecanju u Weimaru, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Očekuju se još i nastupi Slovenskog okteta u crkvi sv. Vlaha, Kvartet tuba XL s trubačem Ericom Aubierom u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik, Kvartet Tartini u Dvoru kao i više nastupa Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima. U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić.

U sklopu popratnog programa i povodom 65. obljetnice Igara bit će otvorena izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara, ostvarena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba i uz podršku Državnog arhiva u Sponzi i Dubrovačkih muzeja, i to na dvije lokacije – u palači Sponza i u Kneževu dvoru. U sklopu popratnog programa bit će predstavljena i monografija u izdanju Igara zaslužne kazališne glumice Neve Rošić, koja iduće godine slavi šezdeset godina života na daskama koje život znače. Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Kinematografima Dubrovnik uključivat će projekcije filmova pobjednika domaćih i svjetskih festivala u ljetnim kinima Jadran i Slavica. Tradicionalno, program obogaćuju i nastupi folklornih ansambala Linđo i Lado.

Slikar Ivo Grbić koji priprema izložbu portreti s Dubrovačkih ljetnih Igara upitao je hoće li i njega uključiti u program jer još uvijek nije dobio pismeni odgovor na svoj prijedlog.

– Novaca nemamo, a sada još uvijek predstavljamo pretprogram, dakle ono što je pred potpisivanjem ugovora. Kada smo razgovarali, rekla sam vam da ćemo vam pomoći logistički i osigurati prostor. Morate znati da će biti dodataka ako bude sreće, jer promjene PDV-a ulaskom u EU nisu nas ne pogodili – rekla je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović. Također se zahvalila svim sponzorima i donatorima koji su ih i ove godine podržali.

Na pitanje što je s operom koja nije uvrštena u pretprogram, a koja se prošle godine najavljivala kako redovni dio programa, Krešimir Dolenčić je odgovorio:
– Opera je potrebna, no silno je skupa. U trenutku kada imamo prvu baletnu premijeru u Dubrovniku i velika gostovanja, a kratki smo s novcima, odlučili smo jedne godine imati baletnu premijeru a jedne godine operu.

Najavljeno je lansiranje nove internetske stranice festivala 1. ožujka kad će krenuti i online kupnja ulaznica za nadolazeću sezonu. Nova internetska stranica, koju izrađuje dugogodišnji partner Igara Perpetuum mobile, tzv. je ‘responzivnog’ dizajna, to jest bit će prilagođena pregledavanju sadržaja putem tableta i pametnih telefona. 

 

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist