Kultura

Ovacije za ‘Synergiju 6’ na Igrama

Ovacije za 'Synergiju 6' na Igrama

Ansambl Synergia 6 nastupio je sinoć, 17. kolovoza, u sklopu glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora.

Sastav čine vrsne violinistice Tijana i Ksenija Milošević, svjetski proslavljeni violinist i violist Nemanja Radulović, klarinetist Milan Milošević, fagotist Žarko Perišić te pijanist Dejan Sinadinović, no sinoć je najavljeno kako će se sastav još mijenjati i nadopunjavati s ciljem okupljanja vrsnih glazbenika i izvođenja zanimljivih programa.

Prvu skladbu Dubravka Palanovića, koja nije bila najavljena u programu, odsvirali su Tijana Milošević i Dejan Sinadinović koji je uvodno pozdravio publiku i najavio djelo koje su praizveli na Osorskim večerima, a ovom prigodom, za početak koncerta u Dvoru, izveli su drugi stavak Palanovićeve Sonate za violinu i klavir. Uslijedili su Patetični trio M. Glinke, Klezmer in Granada S. Robinovitcha, Trio za violinu, klarinet i klavir A. I. Hačaturijana te Klarinetski kvintet u A-duru W. A. Mozarta koji je posebno oduševio festivalsku publiku, a koncert je popraćen s ovacijama.

Tijana Milošević svira od svoje četvrte godine, a specijalizaciju je završila na Juilliard School of Music. Najmlađi koncertmajstor Beogradske Filharmonije postaje u svojoj 18. godini, a s violinistom Nemanjom Radulovićem koncertira diljem Europe.

Ksenija Milošević također je violinu počela svirati u ranom djetinjstvu, a radi kao zamjenica koncertmajstora u Beogradskoj filharmoniji i nastupa kao vođa II violina u ansamblu Double Sens uz violinista Nemanju Radulovića.

Nemanja Radulović je svijet klasične glazbe osvojio svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon s kojom niže uspjehe jedan za drugim, njegujući svoj talent u suradnji s najprestižnijim glazbenim institucijama današnjice. Preuzima i ulogu umjetničkog vodstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolјi trileri), čiji su članovi poznati glazbenici u koncertnim dvoranama širom Europe i Azije. Na dodjeli nagrada Victoires de la Musique 2005. dobio je priznanje Međunarodno otkriće godine, a na istom mjestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umjetnika.

Klarinetist Milan Milošević doktor je glazbene umjetnosti sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru, dobitnik nagrade Savjeta za umjetnost Britanske Kolumbije, zapadne Kanadske provincije te doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Sveučilištu Britanske Kolumbije. Prethodno je bio stalni član Beogradske filharmonije i umjetnički osnivač Puhačkog kvinteta Beogradske filharmonije.

Žarko Perišić je tijekom studija osvojio brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima. Fagot je predavao na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a danas i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te djeluje kao solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno sudjeluje s Cantus ansamblom, Zagrebačkim puhačkim triom i Duom Pfagottiano.

Dejan Sinadinović je pijanist te redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nastupa u prestižnim europskim koncertnim dvoranama, a predsjednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist