Grad

OTVORENO PISMO MAJI BRINAR Tko manipulira braniteljima?

OTVORENO PISMO MAJI BRINAR Tko manipulira braniteljima?

Povodom razgovora s Majom Brinar iz tvrtke Razvoj Golf u jednom dnevnom listu 30. kolovoza 2015., Udruga branitelja Dubrovnika u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, uputila joj je otvoreno pismo, koje prenosimo u cijelosti.

„Poštovana gđo Brinar,

U narečenom razgovoru tvrdite da se braniteljima Dubrovnika manipulira za tuđe interese, u čemu imate potpuno pravo.

U razgovoru ne navodite tko je autor tih manipulacija i zloupotreba nas ‘siromašnih i krezubih koji su išli u rat’ (kako nas je dostojanstveno opisao g. Zoran Milanović), i čiji su to ‘tuđi’ interesi, pa Vam želimo pomoći:

Osobno ste nam sa svojim timom predstavili idejni projekt obnove Tvrđave Imperijal u kojem ste Muzej Domovinskog rata smjestili u zapadni bastion; u vašem ugovoru sa Gradom Dubrovnikom MDR smješten je u središnji dio Tvrđave. Pretpostavljajući da vam ne predstavlja poteškoću, molimo vas da na javni uvid date dokument po koji vam za to premještanje daje legalno pravo;

Na istoj prezentaciji izbjegli ste odgovor na pitanje o (ne)riješenim imovinsko-pravnim odnosima nad tim istim zapadnim bastionom. Razumjeli smo! Nije potrebno ne biti siromašan i imati sve zube u glavi da bi se zaključilo kako smo upravo mi branitelji i MDR planirani kao sigurna karta za razrješenje tih odnosa – zaboga, tko neće glasati za tako veliku braniteljsku stvar, tko ne bi digao ruku za procijenjenih 100 milijuna kuna javnog, dubrovačkog novca za premještanje odašiljača , izgradnju 14 metara široke pristupne ceste itd., kad se radi o tako uzvišenim ciljevima?

Prepoznajemo li manipulatore?

Branitelje Dubrovnika, u njemu i izvan njega, najjače zanima i kako će izgledati MDR. Pitanje jest: koga imamo pitati? Po ugovoru i po odlukama Grada Dubrovnika MDR se nalazi u središnjem dijelu tvrđave, a po vama u zapadnom bastionu. Dakle, tko nama manipulira, da li su tuđi interesi gradski ili Vaši?

MDR je po vašem bastionskom projektu otprilike 10% ukupne površine iskorištenog prostora i uz prostor koji ste predvidjeli za svoj izložbeni dio, predstavlja jedini kulturni sadržaj koji nudite. Molimo da nam u ime gospođe Žane Baća, ili uz njenu pomoć, objasnite kako tolika količina kulture predstavlja većinski sadržaj Tvrđave Imperijal, kako jasno piše u vašem ugovoru sa Gradom Dubrovnikom? Ovdje se doduše više ne radi o manipulaciji, nego o vrijeđanju zdrave pameti.

Mislite li vi stvarno i iskreno da smo mi Dubrovčani baš toliki kreteni? Toliki, da ne znamo na internetu pročitati službene podatke o ukupno 25.000.000,00 kuna gubitka u 2014. godini vaših nekoliko ‘ golf kompanija’ sa par zaposlenih, ali da svejedno mislimo kako će te kompanije uložiti (čijih?) 100 milijuna na zadovoljstvo tuđina koji smo ustvari postali mi u vlastitom gradu? Ili da, onako usput, ne znamo što znači založno pravo na oko milijardu eura na zemljište na Srđu?

Je li vi stvarno mislite da je cijeli Dubrovnik jedna velika šaka potkupljivih budala koji ne znaju ni čitati ni pisati, i da li taj dojam temeljite na onih par ‘narodnih predstavnika’ s kojima ne manipulirate i po kojima zaključujete da su Dubrovčani, isprika na izrazu, ‘popušili’? Kao što će jamačno na skorim izborima nagraditi Vaše neizmapulirane suradnike u državnoj i lokalnoj upravi.

Pogledajte malo po društvenim mrežama, vi barem možete priuštiti brzi internet. Možda ćete drukčije vidjeti vaše poslanstvo u Gradu koji se nije predao ni daleko jačim ‘investitorima’ koji su svoje biznise najavljivali topovima. Što se krvlju brani, ne pušta se lako.

Srdačno pozdravljamo.“

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist