Županija

Otvoreni radovi na 2,2 milijuna kuna vrijednom reciklažnom dvorištu u Slivnom

Otvoreni radovi na 2,2 milijuna kuna vrijednom reciklažnom dvorištu u Slivnom

Radovi na reciklažnom dvorištu u Općini Slivno, na lokaciji Pržinovac – Lovorje, vrijednom više od 2,2 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira iz fondova EU, otvoreni su ove srijede.

Nakon potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Općini Slivno uplaćena su bespovratna sredstva za projekt ‘Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje’.

Iznos odobrenih bespovratnih EU sredstava, osiguranih kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, je 1.899.922,57 kuna, odnosno 85 posto prihvatljivih troškova projekta koji ukupno iznose 2.235.203,03 kuna. Nositelj projekta je Općina Slivno, a pripremala ga je Regionalna razvojna agencija DUNEA.

Cilj projekta je osigurati odvojeno prikupljanje komunalnog otpada na području općine Slivno. Projektom se planira izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta, kao i promotivna kampanja usmjerena prvenstveno na lokalno stanovništvo i turističke posjetitelje, kako bi se podigla razina svijesti o potrebi odvojenog prikupljanja otpada, ali i o postojanju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada te načinu odvajanja otpada.

Zamjenica župana Žaklina Marević kazala je da će Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje biti važno za županiju, pogotovo nakon otvorenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

-Reciklažno dvorište Pižinovac – Lovorje bit će dio sustava gospodarenja otpadom na području Dubrovačko-neretvanske županije kada se izgradi Županijski centar za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju koji je od važnosti za Republiku Hrvatsku kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Europske unije u području očuvanja i zaštite okoliša i promicanja učinkovitosti resursa – kazala je zamjenica Marević.

Načelnik Općine Slivno Smiljan Mustapić kazao je kako Općina Slivno već tri godine radi na ovom projektu.
-Ovo je za nas velika i značajna investicija kojom ćemo poboljšati standard naših ljudi. Bit će manje komunalnog otpada jer će on biti razvrstavan i plasiran na drugi način. Općina, prema zadnjem popisu, broji dvije tisuće stanovnika, a preko sezone bude i preko šest tisuća stanovnika i naš problem upravljanjem komunalnim otpadom tad je značajno povećan, čak tri do četiri puta, tako da se moramo pripremiti i za ljeto. Projekt će nam olakšati i poboljšati infrastrukturu – rekao je načelnik Mustapić.

Otvaranje reciklažnog dvorišta predviđeno je krajem ove godine.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist