Kultura

Otvoreni Dani kršćanske kulture

Otvoreni Dani kršćanske kulture

Sedmi Dani kršćanske kulture otvoreni su večeras u Palači Sponza.

Manifestacij,u koja će do 3. travnja ponuditi niz kulturnih događaja i izložaba,prigodnim riječima otvorio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić istaknuvši kako je ta manifestacija zapravo proslava kršanske kulture koja je u Dubrovniku prisutna na svakom koraku.

– Ovaj grad je proizvod krščanske kulture. Mi u ovom vremenu u kojem vlada pluralizam kultura želimo pokazati da  kršćanska kultura ima svoje mjesto- istaknuo je biskup prisjetivši se i Drugog vatikanskog sabora. 

– Kršćani moraju biti prvi koji su spremni na  otvoreni  dijalog prema svima uključujući i nevjernike, uvijek polazeći od kršćanskog indentiteta dobro i jasno definiranog. Drugi vatikanski sabor  nas je otvorio drugima i drugačijima ali i da budemo svjesni što jesmo, svog kršćanskog identiteta. Želimo se otvoriti svima i pokazati blago koje imamo, blago prošlosti i sadašnjosti. Ovogodišnja manifestacija je specifična jer se otvara prema kršćanima koji Boga slave na drugačiji način. Otvaranjem prema Srpskoj pravoslavoj crkvi želimo pokazati da pripadamo istom kulturnom ozračju ali i da na duhovnoj razini želimo razvijat naše ekumenske odnose – istaknuo je uz ostalo biskup Uzinić.

Prvi u nizu događaja ovogodišnjih Dana kršanske kulture u Dubrovniku je i otvaranje izložbe slika akademskog slikara Josipa Botterija Dinija također u plači Sponza pod nazivom  „Dušom tijelom vijek sam tvoj“ koja je posvećena hrvatskim mučenicima na Daksi.  Izložbu je otvorio akademski slikar Lukša Peko, a na otvaranju su uz autora izložbe govorili i koordinator Dana kršćanske kulture u Dubrovniku Marinko Marić, don Ivica Pervan, te ravnatelj Državnog arhiva u Dubrovniku Ivan Venier.

Dani kršćanske kulture u Dubrovniku nastavljaju se sutra Križnim putem na Srđ kojeg će predvoditi biskup Mate Uzinić. Početak Križnog puta je u 14 sati.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist