Kultura

OTVORENA KONCERTNA SEZONA U DVORU ‘Antiphonus’ i Karamazov razgalili publiku

OTVORENA KONCERTNA SEZONA U DVORU 'Antiphonus' i Karamazov razgalili publiku

Vokalni ansambl Antiphonus i Edin Karamazov na lutnji, nastupili su u sklopu glazbenog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara 16. srpnja u atriju Kneževa dvora.

Program prvog ovogodišnjeg koncerta u Dvoru imao je dvije smjernice, onu vokalnu u izvedbi ansambla Antiphonus s madrigalima Claudia Monteverdija, talijanskog skladatelja koji je odigrao ključnu ulogu u razvoju vokalne renesansne glazbe prema baroknoj, te motetima hrvatskog skladatelja s početka 17. stoljeća, gvardijana Ivana Lukačića, dok su instrumentalni dio programa činila intermezza s obradama i improvizacijama na šest sonata i partita Johanna Sebastiana Bacha u izvedbi Edina Karamazova na lutnji.

Ansambl Antiphonus sa svojih osam članova – soprani Ana Lice i Monika Cerovčec, alt Martina Borse, tenori Ivan Bingula i Siniša Galović te bas Tomislav Fačini – od svog osnutka grade delikatan repertoar, njegujući djela samih početaka europske glazbe, ali i najsuvremenije opuse domaćih i inozemnih skladatelja. Edin Karamazov, zagovaratelj je novog, rijetkog ili neobičnog, prati jedinstvenu umjetničku viziju kombinirajući duh smjelog istraživanja s ciljem proširenja krajnjih granica tehnike i repertoara za gitaru i lutnju. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Edison Award i Brit Award, ali i nominacija za Grammyja iz 2001. godine. Koliko je njegov utjecaj u svijetu glazbe značajan, govori i činjenica da su mnogi kompozitori za gitaru i lutnju posvetili neka od svojih važnijih djela upravo njemu.

Vokalni ansambl Antiphonus i Edin Karamazov otvorili su koncertnu sezonu u Kneževom dvoru na 66. Igrama, a sljedeći koncert u Dvoru na programu je u nedjelju, 19. srpnja kad će nastupiti talijanski klarinetist Giampiero Sobrino i pijanist Roberto Moretti.

Pročitajte još

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist

[FOTO] ROĐENDANSKI KONCERT ZBORA BLASIUS Napunili Saloču od zrcala

Dulist

[FOTO] Predstavljena slikovnica Stane Šćapec ‘Bubamara iz Moševića’

Dulist