Grad

OTVORENA JE 1042. FESTA Živio Sveti Vlaho!

Kandelora 2014

Otvorena je ispred Crkve svetog Vlaha 1042. po redu Festa dubrovačkog nebeskog zaštitnika.

Ceremonija otvaranja Feste započela je okupljanjem gradskih barjaka. Ispred Crkve, biskup dubrovački mons. Mate Uzinić čitao Laus, tradicionalni tekst kojim započinje otvaranje Feste, uz nezaobilazni usklik ‘Živio Sveti Vlaho!’

– Ovogodišnja Festa, slavi se u Godini mladih i ozračju priprave sa susret koji će se u travnju ove godine održati pod geslom ‘Na slobodu pozvani!’. Tim susretom želimo mladim katolicima ispričati priču o istinskoj ljubavi, zajedništvu i slobodi, predstavljajući pravo blago ovog grada. To nisu miri, crkve, palče i trgovi, makar su nadahnuće i dolazak milijuna godišnje. Pravo blago je nešto mnogo vrjednije, bez čega gube značenje – mi, ljudi ovog grada, Dubrovkinje i Dubrovčani, stari i mladi, mi koji živimo u ovom gradu i s entuzijazmom i ljubavlju želimo izgraditi budućnost tamo gdje su naši preci stali, obnavljali, stjecali i razvijali talente i sposobnosti, čuvali Slobodu i za nju se borili uvjereni da je važnija od drugim materijalnih blaga – započeo je govor biskup mons. Uzinić, dodavši:

”Pravo blago je i Sveti Vlaho jer kako netko kaza: ‘Svaki grad ima svoga sveca, a naš Sveti Vlaho ima svoj grad’. ”

– Danas svoj pogled usmjeravamo svima koji u različitim svijeta koji pokušavaju nesebično održavati zvanje liječnika i pridružiti im se stvarno u odnosom prema onima koji pate ali i molitvom za sve nas. Zaboravimo privatno brinući se za opće! Radimo za opće dobro odupirući se zloduhu – istaknuo je biskup.

Već 19. godina se obilježava se Međunarodni dan života. Logika kulture života sastoji se u otvorenosti životu, znajući da je svaki život ono što donosi puno nove radosti i topline i ima u sebi moć obogaćivati druge živote. Svaki je čovjek autentična slika Boga. Logika kulture smrti, velikim profitima i političkim utjecajem život ne smatra srećom i vrijednošću već zaprekom ostvarivanja vlastitih ciljeva, što pokazuje pravom na izbor i pravom na smrt – istakao je među ostalim biskup.

Pozdravljam i čestitam Festu svetog Vlaha. Živio Sveti Vlaho! – kazao je biskup.

Rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić čitao je čestitke i pozdrave pomoraca, iseljenika i prijatelja Dubrovnika.

Uslijedilo je prinošenje darova na blagoslov. Biskup dubrovački pustio je bijele golubice, simbole mira. Prema staroj predaji, odlete li prema Pločama bit će rata, a odlete li prema Crkvi Male braće bit će mir.

Ovogodišnje su odletjele, jedna s ruke biskupa, put Pila, zapada, a druga se smjestila na prvi krov i gledala mnoštvo naroda koje je došlo na Festu.

Ovogodišnji festanjuli, svjetovni domaćina Feste Ivo Lobrović i Damir Baričević, podigli su parčev barjak i tim činom otvorena je 1042. po redu Festa svetoga Vlaha, dok su katedralni zborovi predvodili pjevanje himne „Čuj sv. Vlaho naš“. Nažalost, ove godine barjak nije podignut na Orlandov stup, već na standal pokraj Crkve svetog Vlaha.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist