Kultura

OTVORENA IZLOŽBA ŽELJKA ŠOLETIĆA ‘Krajolik – pozornica života’

OTVORENA IZLOŽBA ŽELJKA ŠOLETIĆA 'Krajolik - pozornica života'

U sklopu međunarodnog simpozija “Budućnost povijesnog urbanog krajolika Grada Dubrovnika, dobra svjetske baštine (UNESCO) – nove metodologije urbane konzervacije u kontekstu upravljanja prostornim razvojem” u dvorani Visia otvorena je izložba umjetničkog fotografa Željka Šoletića, „Krajolik- pozornica života“ .

Nesvakidašnja izložba svojim smislom za ljepotu obogaćuje dubrovačku jesensku ponudu i umjetnički uokviruje kampanju „Dani krajolika Europske unije“, u sklopu projekta „Baština- pokretač razvoja“ IPA prekogranične suradnje Hrvatske i Crne Gore.

Na izložbi su predstavljene dvije gigapan fotografije Dubrovnika, Rijeka dubrovačka s Golubovog kamena dimenzija 11 metara puta 2,8 te panorama Pogled na Dubrovnik s Lokruma dimenzija 9 puta 1,1 metar koja je kao takva najveća panorama u Hrvatskoj. Uz impozantno velike fotografije koje su srušile hrvatski rekord u gigapanskim fotografijama, na izložbi su se također mogle vidjeti fotografije Dubrovnika nekad i danas. To je komparacija fotografija snimljenih između 1885. i 1900. godine i fotografija snimljenih danas. Kako je istaknuo autor izložbe, najzahtjevniji zadatak bio mu je snimati refotografije odnosno fotografije koje se ponovno snimaju sa istoga mjesta s kojega su snimane u prošlosti. Dodatne sadržaje izložbe upotpunio je i touch screen ekran na kojemu se izložene fotografije mogu približiti te su na njima vidljivi i najmanji detalji.

Izložbu je u ime župana otvorio predstavnik Dubrovačko- neretvanske županije Ivo Klaić koji je istaknuo važnost izložbe u očuvanju tradicije i baštine grada Dubrovnika. Posebno je naglasio da možemo biti zahvalni i sretni što u našem vremenu žive ljudi kao što je Željko koji je izložbom doprinio da ovakav pogled i vizura ostane za buduće generacije.

„ Ovo što je izloženo je samo dio cjelokupne zbirke fotografija. Naime, izložba se pripremala gotovo godinu dana tijekom koje je snimljeno oko 10 tisuća snimaka te je samo za gigapanorame potrošeno 7 tisuća. Fotografije nisu prikazane u originalnom formatu jer nažalost sredstva nisu dozvoljavala, primjerice fotografija Rijeka Dubrovačka je inače 60 metara, a mi smo ju skratili na 11.“ – dodao je autor izložbe Željko Šoletić.
Unatoč tome, autor je zadovoljan izložbom i odazivom građana te je pozvao sve Dubrovčane na izložbu koja će biti otvorena do idućeg petka.

Klara Špančić

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist