Natrag
23.10.2017 02:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena izložba slika Iva Vukičevića

27.1.2014 @ 15:00 Ana Prohaska Kultura
7;7

Podijelite:

U Matici iseljenika Dubrovnik, a uz Festu svetoga Vlaha, otvorena je izložba slika Iva Vukičevića.

Uz autora na otvaranju su govori Maja Mozara, voditeljica Matice iseljenika Dubrovnik, te zamjenica župana Marija Vučković.
– Vukičević bježi od mjesta razgledničarskog karaktera, traži pomalo skrovite vizure Stona i Malostonskog zaljeva, vrtove okupane ljetnim suncem iz kojih obilje života i njegovih plodova buja izvan okvira slike, gotovo kao da će se preliti k promatraču dok se bugenvilije i žuke grupiraju u gomile cvjetnih motiva te služe kao sjajna podloga slikaru za izražavanje svoje impresionističke umješnosti. Slojevitost i vibrantnost poteza prilikom slikanja marina, tonski prijelazi od smeđih, preko svih nijansi plave, do bijele i ljubičaste, s ponekim točkama žute boje, odsjaji su na stakleno mirnoj površini. Najuspjelije slike upravo su one s nježnim prijelazima pomoću mnogo valera, kada se preko glavnog motiva proteže tanana koprena, sumaglica što u formalnom smislu naznačava perspektivne planove, a istovremeno djeluje kao sadržajna komponenta, pričajući priču o mjestu, dobu godine i dana, raspoloženju autora – istaknuo je uz ostalo autor predgovora u katalogu, Marin Ivanović dodavši kako ‘slike Iva Vukičevića isijavaju ljubav, trajnu ustrajnost i predanost koja je bila potrebna za cjeloživotnu samoedukaciju i redoviti rad, što je u konačnici rezultiralo zavidnim brojem slika i nekoliko samostalnih izložbi. Kao takve, predstavljaju kvalitativni doprinos raznovrsnosti južnohrvatskog slikarstva.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana