Aktualno

OTVORENA IZLOŽBA Pogledajte ‘Priče o prostoru’ Tanje Deman!

OTVORENA IZLOŽBA Pogledajte 'Priče o prostoru' Tanje Deman!

Izložba Tanje Deman ‘Priče o prostoru’ otvorila se ovaj četvrtak u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika, te ostaje otvorena do 19. lipnja 2016. godine.

Tanja Deman, koja se u svom radu bavi istraživanjem kolektivne psihologije i prostora, predstavlja dubrovačkoj publici fotokolaže iz serija Hramovi kulture (2014.) i Kolektivni narativi (2013.), te video rad Prebivalište praznine (2011.) koji problematiziraju strukture i područja artificijelnog i izgrađenog u odnosu na prirodu.

Serija Kolektivni narativi (2013.) bavi se različitim načinima masovnog gledanja koji u sebi sadrži i ritualni moment (sportski i scenski spektakli) i njihovim arhitektonskim okruženjem u koje umjetnica uključuje element prirode. Hramovi kulture (2014.) tematiziraju različite javne institucije poput muzeja, knjižnica i galerija na način da ih se dekontekstualiziraju i stvara inačica njihova identiteta s određenim ironijskim predznakom.

Ubacivanjem prirodnog elementa u prostore rezervirane i određene za neku ljudsku aktivnost, Tanja Deman stvara pomaknute hibridne svjetove u kojima se stapaju dva različita konteksta; prostor kolektivnog čina gledanja koji podrazumijeva urbano nasljeđe i kontemplacija prirode koja podrazumijeva osamu.

Kustosica izložbe je dr.sc. Rozana Vojvoda.

Biografija:
Tanja Deman radi u mediju fotografije, fotokolaža, videa i instalacija u javnom prostoru. Rođena je u Splitu u Hrvatskoj. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Sudjelovala je na rezidencijalnom boravku u Nirox Fondation u Johannesburgu, KulturKontakt Austria u Beču, Atelierhaus Salzamt u Linzu, Kunstlerhaus Saarbrucken i Oberfalzer Kunstlerhaus Schwandorf u Njemačkoj i na studijskom boravku na Indiana University of Pennsylvania u SAD-u. Njezini radovi su izloženi na velikom broju izložbi, između ostalog u Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb / Kunstmuseum Bonn / Museo Revoltella, Trst / Museum of African Design, Johannesburg / Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava / The Central House of Artists, Moskva (CHA) / MUNTREF Centro de Arte Contemporáneo, Buenos Aires / Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka /  Collegio Armeno, Venecija / Pavillon Carré de Baudouin, Pariz / TENT, Rotterdam / Unseen, Amsterdam / International Film Festival Rotterdam.  Te na brojnim video i filmskim festivalima, uključujući Videonale 14; Kassel Documentary Film and Video Festival; Videoex Zurich i Video Dumbo u Eyebeam, New York. U 2015. godini Tanja Deman je bila pozvana da ostvari fotografsku instalaciju u javnom prostoru pod nazivom ‘Sommerfreuden’ na Ringturm tornju na obali Dunava u centru grada Beča.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist