Kultura

Otvorena izložba Olafa Jordana ‘Lica Balkana’

Otvorena izložba Olafa Jordana 'Lica Balkana'

Prva ovogodišnja izložba Dubrovačkih muzeja otvorena je danas u 12 sati u žitnici Rupe. Na izložbi Olaf Jordan – Lica Balkana su predstavljene sedamdeset i dvije kvalitetne reprodukcije (crno-bijele i u boji) portreta ljudi u narodnim nošnjama iz naših i susjednih krajeva švedskog slikara Olafa Jordana. Portreti su izvedeni u tehnici akvarela i crteža, a nastali su od 1935. do 1938. godine, u vrijeme njegova boravka u Dubrovniku, gdje je s obitelji povremeno živio, i u okolnim zemljama.

Zbog ratnih okolnosti nisu sačuvani originalni primjerci portreta već samo probni otisci i kolekcija crno-bijelih reprodukcija koje je slikareva kći, gospođa Sibylla Göthe, darovala Etnografskom muzeju Dubrovačkih muzeja 2012. godine.
– Neke od svojih najljepših godina moj otac je proveo u Lapadu radeći ono što je najviše volio. Ove slike pripadaju Dubrovniku i ljudima koji razumiju ova lica, to je istinsko pravo mjesto za slike moga oca, zbog toga sam se potrudila da slike iz Švedske dođu ovdje. – rekla je kći slikara, Sibylla Göthe.

Izložba osim darovane građe, prikazuje i život Jordanovih u Dubrovniku tridesetih godina.
– Velika je čast imati ove slike ovdje u Dubrovniku, Sibylla nije Dubrovniku poklonila samo umjetnine već i dio obiteljskih uspomena. Izložba nas upoznaje s Olafom Jordanom kao našim sugrađaninom i zaljubljenikom u našu tradicijsku kulturu kroz obiteljske fotografije. – rekla je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Autor izložbe je kustos Dubrovačkih muzeja Ivica Kipre dok likovni postav potpisuje Ivona Michl.
-Olaf Jordan je vrsni slikar i u prvom redu crtač, on je prikazivao ljudsko lice kulture u koju je dolazio – rekao je Kipre.

Izložbu je otvorio povjesničar umjetnosti Marin Ivanović riječima ‘Pogled na portret sličan je pogledu u zrcalo jer svatko od nas u odrazu vidi sebe’.

Izložba, koju prati katalog na 84 stranice, ostat će otvorena do 5. svibnja 2016.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist