Kultura

Otvorena izložba ‘Glazbala’ Stipana Kujundžića

Otvorena izložba 'Glazbala' Stipana Kujundžića

Izložba ‘Glazbala’ akademskog kipara Stipana Kujundžića, koja prikazuje različite instrumente ovoga kraja, otvorena je ovu srijedu u Lazaretima.

– Ono što me impresioniralo za glazbala je priča mog oca koji je spominjao svog oca, koji je svirao gusle u selu. Na neki način, on je bio šaman koji prepričava događaje, te me to ponukalo da taj instrument – gusle, izvučem iz skrivenih prostora u kojima je nestao od 1950-ih godina pa nadalje, jer su ljudi smatrali da tradicija nije ono što bi trebalo nositi budućnost. Smatrao sam da je to drugačije, da je tradicija ono nešto što gradi čovjeka, nešto što bi trebalo biti čvrsto uporište za neke nove ideje. I tako su gusle u mojim rukama izrasle u skulpture- istaknuo je Kujundžić.

U sklopu pripreme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, među ostalim projektima, razvija se i Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana. Voditelj projekta Ivica Kipre najavio osim večerašnje, i još jednu izložbu – uz pedeset godina djelovanja Folklornog ansambla Linđo, te u sklopu bogatog obljetničkog programa, bit će otvorena izložba ‘Homo u kolo’ 30. studenoga 2015. u Lazaretima.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist