Natrag
24.8.2017 02:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

Otvorena izložba ‘Glazbala’ Stipana Kujundžića

26.11.2015 @ 1:08 Dulist Kultura
6;6

Podijelite:

Izložba ‘Glazbala’ akademskog kipara Stipana Kujundžića, koja prikazuje različite instrumente ovoga kraja, otvorena je ovu srijedu u Lazaretima.

– Ono što me impresioniralo za glazbala je priča mog oca koji je spominjao svog oca, koji je svirao gusle u selu. Na neki način, on je bio šaman koji prepričava događaje, te me to ponukalo da taj instrument – gusle, izvučem iz skrivenih prostora u kojima je nestao od 1950-ih godina pa nadalje, jer su ljudi smatrali da tradicija nije ono što bi trebalo nositi budućnost. Smatrao sam da je to drugačije, da je tradicija ono nešto što gradi čovjeka, nešto što bi trebalo biti čvrsto uporište za neke nove ideje. I tako su gusle u mojim rukama izrasle u skulpture- istaknuo je Kujundžić.

U sklopu pripreme kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, među ostalim projektima, razvija se i Centar za nematerijalnu kulturnu baštinu Mediterana. Voditelj projekta Ivica Kipre najavio osim večerašnje, i još jednu izložbu – uz pedeset godina djelovanja Folklornog ansambla Linđo, te u sklopu bogatog obljetničkog programa, bit će otvorena izložba ‘Homo u kolo’ 30. studenoga 2015. u Lazaretima.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana