Kultura

OTVOREN ART WEEK Lenine slike povezuje prekrasno ‘transparentno zrcalo’

Lena Kramarić Prijeko Palace

U Dubrovniku se na Prijekom u novo obnovljenoj ‘Prijeko Palace’ od 23. do 30. studenog održava ART WEEK, tjedan umjetnosti koji će biti ispunjen zanimljivim izložbama, odličnom glazbom te vrhunskim kulinarskim kreacijama. ART WEEK započeo je otvorenjem izložbe akademske slikarice Lene Kramarić pod nazivom ‘Through the looking glass’, ovu nedjelju u popodnevnim satima. 

“Naziv izložbe ‘Through the looking glass’ preuzet je iz naslova knjige Lewisa Carrolla (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There ,1871). ‘Lov na zrcalo’ ili u slobodnom prijevodu ‘Kroz transparentno zrcalo’ zajednički je naziv za više odvojenih slika povezanih istom idejom kao pokušaj zatvaranja jedne cjeline. Zapravo se sve naizgled odvojene cjeline stapaju u jednu priču koja se godinama neiscrpno razvija. Neke slike višeslojno obrađujem dobivajući strukturu sličnu mojim mislima, zatrpanim željama, planovima i očekivanjima.

– Motiv žene na pojedinim novim radovima spajam sa njezinim, pomaknutim, odrazom u zrcalu. Ona se skriva ili djelomično pokazuje a odraz tvori jednu novu sliku stvarnosti i dobiva jednaku, pa čak i veću važnost nego ona sama. Zrcalo postaje granica između zadovoljavajuće stvarnosti i jednostavne i intimne kontemplacije o unutarnjem svijetu. Moj stvaralački proces odvija se na granici, između svjesnog i nesvjesnog s određenom količinom svjesno planirane radnje – akcije, i određenom količinom onog unutrašnjeg nagona. U trenutku kada imam prazan medij pred sobom; nisu mi posve jasni prizori koje ruka treba izvesti…osjećam samo atmosferu koju želim stvoriti. Obraćam se unutrašnjem svijetu, koristeći pritom, vizualne kodove onog vanjskog. A tu je i Bijeli zec koji je uvijek u žurbi… Koji me sve više podsjeća na mene… – kazala je Lena o izložbi.

O Leni i njenom putovanju Palačom Prijeko:

Lena Kramarić je zagrebačka slikarica koja od 2007 godine živi i radi u Dubrovniku. 2009-te godine upoznaje Florien i Woutera van Wijk, bračne partnere zaljubljene u Dubrovnik. Oni joj već pri prvom susretu nesebično nude prostor Palače Prijeko (koji čeka građevinsku dozvolu za početak obnove) kao radni prostor, atelier. Kroz dvije godine u tom prostoru nastali su brojni umjetnički radovi, a danas se u renoviranoj palači, između ostalih nalazi i soba pod imenom ‘Kramarić room’. U Prijeko Palači svaka soba je posvećena jednom umjetniku te individualno dekorirana, a sama Palača održava savršenu harmoniju prošlosti i sadašnjosti.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist