DuList IN

OTVOREN 14. MEDITERANSKI SAJAM Šarmom do prodaje!

OTVOREN 14. MEDITERANSKI SAJAM Šarmom do prodaje!

U hotelu Tirena jutros je otvoren 14. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva na kojem svatko može pronaći nešto za sebe – od kobasica do balzama. 

U jutarnjim satima, na samom početku sajma, nekolicina izlagača tek je pripremala svoje stolove s proizvodima, no većina njih je već bila u startnoj poziciji i sa smiješkom na licu dočekala sve posjetitelje. Što se tiče cijena, za kilu kobasica, pečenice i koljenice izdvojit ćete 80 do 120 kuna, a dobro vino možete pronaći već za osamdesetak kuna. Kilu dobrog sira možete nabaviti po cijeni oko 130 kuna, ali i nešto niže. Za potrebe brzinskog obroka, poslužit će popularni soparnik. Cijena je 10 kuna, a redovi ispred štanda su dugi.

– Dubrovčani su malo drugačiji ljudi. Dalmatinci su zafrknuti, kad ideš od Zadra pa dalje. Zaobiđi. E onda dođeš u Dubrovnik i odjednom drukčija situacija gdje su normalni ljudi. Skoro pa su Slavonci  – rekao nam je simpatični Vlado Ferbežar iz gospodarstva Ferbežar koji se bavi proizvodnjom sirovina od mesa i to od crnih slavonskih svinja.

Raznolikost proizvoda prisutna je već na prvom katu sajma. Među njima je i gospodin Francesco Impieri, iz tvrtke Gusti Agricoli Lucani, koji već pet godina sudjeluje na ovom sajmu. Kao delicija, izdvaja se jedan tradicionalni uskršnji talijanski kolač Colombu, rekla nam je prevoditeljica Ivona i dodaje kako ‘na ovom području nismo navikli na ovakav kolač jer mi uglavnom jedemo pinicu’. U ponudi su i piva, crna vina, razni likeri te kolači s okusom vina.

Na putu prema drugim štandovima u prizemlju, nalazi se štand s balzamima, uljima i sapunima. Proizvođač Grgo Lučić s Hvara istaknuo nam je zanimljivu informaciju o balzamu s origanom.

– Origano ili mravinac je jedan od najvrjednijih ulja na svijetu, najjači poznati antibiotik. Koristi se za upalne procese i ubrzava proces oporavka. Primjerice, gljivice u kontaktu s origanom ugibaju – rekao nam je ovaj Hvaranin.

Izrazita pristupačnost i šarm kod proizvođača prisutni su i u prizemlju Sajma. Bogatstvo proizvoda zadovoljit će i one najzahtjevnije.

Veliko iznenađenje su i mlade snage koje dokazuju kako ovakvi sajmovi nisu rezervirani samo za njihove majke i očeve odnosno starije članove obitelji ili suradnike. Tako nam je za oko zapeo i štand s poznatim paškim sirom. Mate i Lovre vješti su znalci sira i djelatnici MIH Sirane Kolan s otoka Paga.

– Tradicija proizvodnje sira datira još iz daleke 1890. godine. Imamo negdje desetak vrsta sira – rekli su i dodali kako im je ipak paški sir osnova svega.

Štandova s mesom nije nedostajalo. Tako smo na jednom štandu naišli na dragu tetu iz mesnice Bođirković iz Borova koji čak imaju dostavu diljem Hrvatske i naglasila kako su zadovoljni sa Sajmom na koji dolaze već treću godinu.

S druge strane su nam simpatične djelatnice Vlatka i Branka iz Mark obrta, pokazale riblje specijalitete među kojima se najviše ističe onaj od kavijara.

– Tu smo od prvog dana. Mi smo mali objekt i zbog toga nam je i lakše prilagoditi proizvod kupcima. Glavno nam je tržište u Dubrovniku – rekla je gospođa Branka.

Ne smijemo zaobići ni med. Zaustavili smo se na štandu ‘Antičević Zeleni Med’ u kojima nam je sugovornik istaknuo svojstva njihova popularnog ljekovitog zelenog meda koji pomaže u rješavanje brojnih bolesti, alergija…

Na Vama je da posjetite ovaj sajam bogate ponude i provjerite sve zanimljive proizvode. Zasigurno nećete otići praznih ruku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist