Aktualno

Otvaranje Grada prema istoku

Otvaranje Grada prema istoku

Na javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Detaljnog plana uređenja Belvederea dokazan je značaj tog područja za budućnost Grada i njegovo otvaranje prema istoku.

DPU područja Belvedere predstavio je, u ime Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Krunoslav Šmit.

Nakon iznošenja općih podataka i polazišta za raspravu, te konzervatorske studije i opsežne urbanističke analize, Šmit je najviše vremena posvetio urbanističkom konceptu osmišljavanja prostora na Belvedereu.

Belvedere je prema DPU-u zamišljen kao kombinacija zona sportsko-rekreacijske i turističke namjene, novi gradski centar s funkcionalnim sklopom raznih sadržaja koji Gradu nedostaju. Prema oblikovanju prostora, zamišljeni su manji volumeni koji su što manje vidljivi iz Grada. Postojeće zgrade moguće je zadržati, ali postoji i mogućnost nadogradnje. Koncept je baziran na ideji što veće gradnje ispod površine (posebno javne garaže za 500 parkirnih mjesta), a što manje iznad površine. Također, bitan dio koncepta su i parkovne površine s nasadima.

DPU-om se nastojalo omogućiti spoj šetnice od Grada do Dupca, pa je zamišljenim planom ostvarena javna pješačka komunikacija kroz područje hotela, a koja povezuje Grad i Župu dubrovačku. DPU također predlaže kongresni dio s koncertnom dvoranom kapaciteta do 1 500 mjesta po uzoru na zagrebačku, londonsku ili bečku koncertnu dvoranu, dostupnom za pješake i s najkvalitetnijim pogledom na Dubrovnik.

Slobodan Vuković iz Dubrovačkog društva arhitekata i Marija Kojaković iz Urbanističkog vijeća Grada Dubrovnika pohvalili su izgled i obrazloženja DPU-a, te istaknuli kako to treba biti pokazatelj kako se tretiraju javni sadržaji. Upozoreno je na problem prometa, prije svega pristupa javnoj garaži.

Potaknuta je rasprava o morskom rješenju povezivanja s Povijesnom jezgrom, ali i stavljanja u promet ceste prema Orsuli kao spoju prema Župi dubrovačkoj.

Javni uvid DPU Belvedere traje do 10. srpnja, a zanimljivo je istaknuti iznenađenost pročelnice Upravnog odjela za urbanizam Jelene Lončarić mirnom atmosferom na javnoj raspravi.

Pročitajte još

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist

[FOTO] SVEČANO OTVORENJE Novi prostor DPDS-a predstavljen uz izložbu dubrovačkog novca

Dulist